söndag 15 juni 2014

Hutlöst dyra taxiresor överskrider ockergräns. Myndigheterna bara ser på!

Det här är bara ett exempel på hur branchen befläckas.

Håll ögonen öppna och titta på jämförpriset INNAN DU SÄTTER DIG I BILEN!
Taxi betalar du oftast i efterskott, dvs efter att tjänsten är utförd. Du är betalningsskyldig!

Det finns horribla exempel på hur turister i landet lurats in i taxibilar som tagit flera tusen kronor för en kort resa genom stan, helt fullt lagligt, men inte mindre hutlöst för det.

Svensk besöksnäring omsätter i kronor och ören fullt jämförbart belopp med hela Norges fiskeindustri. I Norge vårdas detta viktiga varumärke. Varumärket Sverige som turistland sänker vi själva genom att erbjuda ockertaxi för gästernas första resa.

Inte lätt samla taxichaffisar till en och samma lunchpunkt

Edsbacka Wärdshus - en vanlig lunch

Det är ett av de mest ensamma jobb som finns, köra taxi. Inte vad kontakter med folk anbelangar, där är det övermåtta med okända som sätter sig i det ganska intimt isolerade rum en taxibil utgör.
Nej, jag menar kollegor - att köra ihop sig till en lunchpunkt. Oftast spretar körningarna över hela länet och ibland till och med utanför.

Jag och Janne Norling lyckas sex av tio luncher. Och vi söker fristäder för mat där vi slipper bli missnöjda, där maten är lite över det vanliga (annars finns det väl ingen anledning att äta, att bekymra sig över att kunna mötas)?

Nya Torg i Rotsunda - en överraskande bekantskap som så långt ser ut att bli beständig.

Genom åren har det mejslats fram tre fasta stationer. 1) Edsbacka Wärdshus. 2) Restaurang Metropol och nu senast 3) Nya Torg i Rotsunda.

Metropol är snabbstället där allt går som i ett huj, men där det mesta är vällagat på bra råvaror och serverat med finess. Salladsbordet är nytänk och personalen har glimten i ögat.

Man kan då fråga sig varför dessa hemsnickrade fattiga riddare dyker upp? Egentligen bara för att de är så goda. Jag och August smaskade i oss dessa en dag när vi var lediga och serverda med nykokt sursöt rabarbersylt från egna rabarberna.

Edsbacka Wärdshus är bra råvaror som är omtänksamt hanterade inte sällan oväntat bra.

Rotsundas Nya Torg är bistrokvalitet mitt på dagen, senast med älgfärsbitoks med långsamt rostade rotsaker, så djävla bra!


Paltbröd till aftons och paltbröd till frukost


Så där såg det ut, bruksmat, drängamat, statarmat. Paltbröd till vardagens alla måltider.
Nu tillhör jag paltbrödsälskarna, men enahanda som paltbröd ständigt är väl inget att föredra trots kärleken till densamma.

Tänkte, att som barn fick jag vänta, dagar, veckor, månader på att bli serverad paltbröd. Om jag föreslog paltbröd till en vanlig vardag på sommarhalvåret sa morsan att det inte var sommarmat, då skulle man äta lättare, så jag fick vänta till vintern. Och när vintern kom var det inte alla som var överens i familjen att paltbröd utgjorde den ultimata måltiden kompletterad med rimmar stekt fläsk och bechamelsås. Syskonen som var petiga med allt man stoppar i munnen protesterade och eftersom dessa utgjorde flertalet fick jag vänta.

Kom på att jag är vuxen nu. Jag kan servera mig paltbröd som det behagar. Om sommaren, ja och vintertid ofta.

Paltbrödskakan bara följde med som i en ohejdbar rörelse från hyllan. Bröd den i stycken, kvartar och blötlade samtidigt som jag skar tunna skivor av grisnacke och snabbrimmade på tallrik. Längst tid läggs på såsen som ska kokas ur all mjölsmak.
Tio minuters saltning räcker om köttskivorna är tunna. Skölj dem i vatten och sätt paltbrödet på kokning. Brödet ska kokas så att det är mjukt rakt igenom men ändå hänger ihop stabilt. Såsen är snart klar, mjöl/smörredning, en skvätt grädde och röd mjöl. Den ska ha en krämig och luftig konsistens. Fläsket bryns, bäst långsamt, men inte på så svag värme att fettet smälter ur utan får stekyta.

Sådärja! Servera.