onsdag 5 november 2008

Det okändaEn gång skrev jag om spöken i en kundtidning åt Ulriksdals Wärdshus. Det spökar nämligen i lokalerna. Någon har sett svarta damen glida fram.
En som bodde i närheten som flicka var Hiram Märit Huldt. Hon berättadeför mig att hon sett svarta damen i allén mellan Wärdshuset och beridarehuset, alltså Confidencen. Hon sa att det spöket var ett väl känt faktum.
En folklivsforskare berättade att vi som människor bara är utrustade med en fraktion att uppfatta allt omkring oss och att vi med Guds hjälp sorterar bort det som kan skrämma oss, de döda, de vandrande, det som är skymt. Bara dårar, knarkare och alkoholister kan se allt detta, de har filtret utsuddat, sa han.
Detta motsägs inte av ett program som går på 4+ just i detta ögonblick med en galning som går runt i ett hus och försöker inbilla oss att han ser, att han hör, att han vet och det är så "new ageigt" att det är skrattretande. Ännu mer underhållande är den grupp av sina groupies han vallar runt som ivrigt är med i varje andetag om vålnader och gengångare. Läskigt kul är programledaren och speakerrösten som förstärker mystiken.
Förnedrings TV i gammal god anda alltså.