torsdag 24 juni 2010

Strömming i sällskap av Sten Melin och hans pulpetbåt från Kalix

Sten Melin vid rodret i strömmingsgattet

Vi hade pratat om det någon gång tidigare att det vore trevligt att åka ut till skärgården för att rycka strömming. Idag blev det av i Sten Melins egen ägandes pulpetbåt från hans hembygd Kalix.

Från Edsviken gick vi vidare förbi Ulriksdal, Stocksund, Lidingö, Vaxholm och förbi Grinda. Där bakom har Sten Melin sitt strömmingsställe, ett litet vackert gatt mitt i solen.

En halvtimmes rensning...
...spå ligger de där pinfärska och bara väntande att bli stekta ochserverade - några inalgade i ett. två. tre.lag till midsomaraftonen.

Och visst, det var bara att rycka och dra, sex strömmingar på lika många krokar, gång efter annan och ett par gånger kom gurkdoftande nors med upp - smakar förvisso gott friterad, men fick gå tillbaka. Några kilo var fick det bli. Helheten från fyra i eftermiddags till 23 i går kväll var storslagen, ganska kall tur i vinden i den öppna båten, men med en samtidig midsommarsol i ansiktet.

Så diskuterade vi olika slags sätt att tillaga strömmingen på och Sten återkom med sin barndomsmat från Norrland där strömmingen saltas och stekts hårt (som sotare) och bryts sedan ner i filmjölk med tunnbrödsbryta. (betänk att combon inte alls är så dum som den låter, gräddfil till sill är väl inte så dumt).

Två män i en båt är rent ut sagt djävligt trevligt. I ryckarpausen från strömmingen bjöd Sten på skeppskost. Rejäla olivbröd fyllda med en Vit Caprin från Bondens Matbod och hemtorkad lammstek i skivor