onsdag 30 april 2008

Ordlös onsdagFler ordlösa onsdagar hos Nejma

Edsbacka Krog 25 år idag

Kärt återseende ikväll - Bagarbysoppa

Jag kommer precis från en smakresa tillsammans med Christer Lingström och hans köksmästare Fredrik Pettersson.
Det är en förmån att få sitta med på personalgenomgången inför kvällens jubileumsmiddag. Fullt hus, precis som det var kvällen för 25 år sedan på Valborg då en 25 år yngre Christer Lingström inledde drömmen om en egen krog.
För oss som var med och åt på krogen då är det nostalgi smakminnet lockar fram, men jag pratade med några ur serveringspersonalen som inte ens var födda 1983 och de tycker maten är unik, nyskapande och förstås, väldigt god.

Fredrik Pettersson anser det krävs mer av en kock att laga fullportioner än avsmakningsmat där det minimalistiska också koncentrerar smakerna. Han har varit med i 20 av de 25 åren och började som kockelev på Edsbacka 1988.
Idag serverades bitar ur historien, bitar från det egna köket, från gästspel och från resor med personalen, 25 år i koncentrat.
Det är inte bara gott, det är inte bara nostalgi, det är också en smula komiskt.
Igenkänningen är nämligen ofta komisk och ett leende sprider sig i hela ansiktet till Bagarbysoppa med kycklingtimbal, till Georges Blancs mormors plättar med rom och lax (som jag senast åt när mästerkocken gästspelade hos Christer 1999), till Grillad oxfilé med stuvade murklor och fänkålssås (som var med i menyn i två år) och till "klassikern från Tystberga", violrotssorbet.

Inledningsvis serverades terrin på prickig korv, inspirerad av Lameloise. Lite senare en rätt som finns på menyn idag 2008 - variation på anka, med anklever. En bräckt lax på vitkål och i rödvinssås finns med och en ljuvlig piggvar med skogschampinjon. Christers vårkyckling som finns med på "Christer-Lingström-frimärket" är med på menyn ikväll tillsammans med en getost med honung som i Ardennerna och årets dessert från 1999 samt en variation av chokladbitar som petifourer.

Sedär - en verklig festmeny i kväll...första sittningen nu klockan 18 i ackompanjemang av viner från 83 och framåt.

Grattis till 25 år!