tisdag 19 juni 2007

Kao pad goong - lax med skarpsås


Den som är "haj på thai" vet att kao pad goong inte alls är ekvivalent med lax med skarpsås!
Kao pad goong är stekt ris med räkor och det åt vi idag med hemodlad spenat och så rikligt med "nam prig bon" som jag berättat om otaliga gånger, men som är värd att upprepas:
Limen från en halv lime 2. 2 ½ msk fisksås, 2 msk torkad, rostad och mortlad chilli. Blir röran inte tillräckligt tjock så pudra ner mer chilli, mycket chilli. Färgen blir som en gammal falu rödfärg och den stryker man på riset, det är råhett och har en hel regnbåge av smaker både i sig själv och i förmågan att ta till sig och lyfta till och med det enklaste ris.
Den Lilla, den Stora och den Minsta, Tre av fem.

När jag gick till Konsum så var det egentligen för att köpa en laxsida, ville ha inkokt lax med kokt potatis och skarpsås. Nu var laxsidorna så illa hanterade att de var helt sönderbrutna i lamellerna och då blir det omöjligt att skära sidan i kuber och koka in.
Dt här är en så förbannat enkel sak. Med lite undervisning av personalen så skulle de förstå vådan av att hantera en renskuren fisksida opå samma sätt som en hel fisk. Man har fler än en gång sett fiskdiskfolk ta upp en sida med bara ena handen under filén så att den hänger som ett taskigt struket draperi och man kan riktigt se hur lamellerna delar sig och slits i stycken - djävlar det gör ont. En laxsida ska ha stöd som ett spädbarn under hela "kroppen" och man ska ta det väldigt försiktigt.
Bättre då att köpa hel lax och filéa hemma själv och då har man ju att ta vara på härliga fenor och skönt feta slagsidor också.
I morgon är det en alldeles speciell dag som jag i och för sig slutat att reflektera över (hör det motsägelsefulla) och jämt är det också, men inte 60 utan ojämt jämt och då ska det väl ändå bli inkokt lax med skarpsås och kokt potatis - eller anka kanske.