måndag 15 december 2008

Crème Brûlée - i små skålar

Vi köpte de små skålarna på gamla marknaden i Phuket Town för många år sedan och med tanke opå att de skulle användas till Crème Brûlée. Vad de kostade? Ja Herregud, inte mer än 30 öre styck.

Ska jag våga säga att ingen(!) gör en Crème Brûlée som Rodjana. Inte bara att de serveras som små munsbitar i thailändska puddingskålar och inte bara för att vi lever tillsammans utan rent objektivt för den lena smaken, den milda, krämiga, förlåtande konsistensen och det vackert tunna, flisigt, söta knäcketäcket.
Så här gjordes Crème Brûléen på Edsbacka för tio år sedan, och kanske fortfarande och Rodjana har utvecklat och fördjupat smakerna med lite extra av vart och ett och lite nytt här och där.
-Det finns en liten hemlighet jag lagt till sedan Edsbacka, säger hon och jag vet, men säger ingenting.

JKom ihåg att köpa gas till idag, lågan är liten och blå och räcker inte till morgondagen.

I grunden är det ju egentligen en enkel, rak vaniljglasskräm.
Igår tog jag detta allvarliga snedsteg i min GI-kost att njuta av denna makalösa Crème Brûlée. För att kompensera lite senare med kall tunnskuren fläsklägg toppad med majonäs och skånsk grov senap. Den tog jag till frukost i morse också och se, då märktes inte Crème Brûléen på vågen i morse. Lika löser lika!