tisdag 10 juni 2008

Stork in för landningVar på ett jobb i Skåne och hamnade på undersköna hingstgården - Kungsgården Flyinge - som alla hästintresserade känner till.
Här har varit kungsgård i all tid känns det som och under medeltiden hörde gården till de danska ärkebiskoparna i Lund som då var Danmarks religiösa centrum.

Under 1600 talet blev gården ett Karl X stuteri för krigshästar. Idag står gräddan av hingstar här som kliver upp på träbocken tre dagar varje vecka och stöter ut sperma till hugade, betalande, ston.
Jag hörde talas om en hings stom tvingats upp på den ganska osexiga träbocken så många gånger att han faktiskt avslöjade båget och vägrade. Sedan dess släpps han under kontrollerade former bara på ston av kött och blod.
Några av hästarna som står här väntar på OS i Peking och ska delta i hoppning och dressyr.

Men det var inte det jag skulle berätta om besöket. Utöver ett långt och soligt samtal för ett porträtt med en tjej som jobbat med hästarna i åtta år kunde jag inte släppa blicken från takens storkar och många bon hade ivriga ungar som hälsades av storkparen med klapprande näbbar så fort de landat.
Det är en makalös syn med dessa stora vackra fåglar.