söndag 21 mars 2021

Ja vad ska det bli, biff å bröd

Ja vad ska det bli av det här?

Stod där en ensamkväll med massa grejs i kylen som inte hörde ihop.
Då får man liksom se till att de hör ihop.
I torrskåpet fanns den en påse kaonieuw, allts stärkelseris. Blötlade det raskt.
I kylen ett kålhuvud som såg väldigt trött ut och bakom det ett betydligt fräschare savojkål, ett stort stycke biff, en påse med ostronskivling. Flaskor med nampla, svampsoja, ostronsås och en burk med nam prig narok (i direktöversättning chili från helvetet i motsats till en annan sort som heter savann och följdaktligen är chili från himmelriket - alltså det onda mot det goda eller nåt sånt, jag väljer det onda).

Ett ensamt ägg i ett glas, varför då? Jo för när jag bakade bröd så föll degkroken ner i äggkorgen. Lyckades rädda enda ägget som kraschat.
Färsk vitlök och lime i arbetsskålen på bänken.


Mise en place: Hyvla eller skär tunnt vitlöken rätt över och brutalt. Strimla biffen grovt och strössa över mer salt än du tror. Blanda och knåda lite grann.  Strimla savojkålen och riv ostronskivlingen, blanda med vitlöken och en matsked av helveteschilin (den är inte så jävla stark som namnet säger.)

Skölj riset. Lämna kvar så mycket vatten att det täcker med en halv centimeter och så in i mikron på högsta i fyra minuter. Sätt woken på så mycket värme det går och skvimpa i rejält med rapsolja. När det hela ryker så kör runt biffen i exakt 45 sekunder. Ta upp med hålslev och lägg på tallrik.
Rör runt i riset och kör fyra minuter till i mikron.

Häll ägget i woken och rör runt med en spatel så att det blir flakigt och flikigt. Direkt i med svamp och kål. Rör runt. Droppa i ostronsåsen och så någon överdrivet stor matsked med fisksås och svampsoja, rör hela tiden. Våga gå ifrån och titta på riset. Häll i lite vatten om det ser för torrt ut för nu ska det efter omröring gå tre minuter till. Lägg upp kål och svamp på tallriken bredvid köttet. Och nu ska riset vara klart (det ska ju egentligen blötläggas under dagen och sedan ångkokas i nästan en timme, det här är en genväg jag hittat på och det funkar skitfint).
En sak till. Gör en sås till riset av tre fyra rostade och mortlade chilisar, några matskedar lime och någon matsked fisksås. Mer om nam prig bun


Så var det brödet då. Jo, det går en del bröd och då är det surdeg som gäller. Gör mest formbröd på råg och vete, saltigt och syrligt, doftar fantastiskt men passar inte ihop med hopplocket till middagsmat.