måndag 6 november 2023

Utomordentligt trams med fabulerande arkeologer och forskare - Historien om Sverige!


14500 år f.kr - det vet vi inte ett jävla dugg om. Ändå sitter tomtar i TV med och spekulerar utifrån vår egen idéhistoria, vår egen tid och vårt sätt att relatera till varandra. Här lägger man tonvikt vid olika påstådda ceremoniel utifrån vårt eget bockande och bugande för kungen. De sitter i 21a århundradet och relaterar från en fjutt i historien. Här spekuleras om människooffer när det lika gärna kan handla om brutala mord. En bakbunden kvinna  blir "Sveriges" första människooffer - hör hur märkligt ett sådant påstående låter.

Så befriande jag trodde den här serien skulle vara och hur mycket hade jag inte hoppas på ett berättande om förhistorien med breda penseldag med hintar som kan förklara vår egen tid.  Istället får vi oss till livs spekulationer om religiösa ceremonier som förklaringar till död och liv. 

Jag har skrivit om det här tidigare, där SVT hemfaller åt sak samma och i programmet "De första svenskarna". (Tryck på länken och läs)

Bävar nu för fortsättningen - kommer vikingarna bära hornhjälmar eller kommer man att prata om Uppsala högar som gravar för kungar som samlats för att äta grisar som dagen efter återuppstår?