måndag 31 mars 2008

Quinoa som fattigmansrisotto

Och snabbt går det om man inte märkvärdigar sig som jag gjorde till middagen.
Kokade en lag på ett gäng persiljestjälkar, fem lagerblad, salt, vitpepparkorn, en grovt hackad gul lök, en vitlökskapsel (pressad) en tsk tryffelolja (kemisk), 2 msk olivolja, en msk smör.
Tvätta quinoan väl och sila lagen över. Sjud i 15 minuter och red med tre dl fint riven väl lagrad parmesan.

Varför persiljestjälkar?
Jo för att på vår kombifrys/kyl från Electrolux har någon designer satt defrostknappen precis där mjölkförpackningar med nöd och näppe får in stående. Är man oförsiktig är det lätt att komma åt knappen med paketet - något som tydligen hände igår kväll varför en hel hylla i frysskåpet tinade innan vi upptäckte att fanskapet slagit av...så köp aldrig en frys från Electrolux!
Persiljestjälkarna var med det tinade jämte kråskorv som ändå var två år gammal och skulle kastas.

Tinade gjorde också ett gäng isterband som jag brynte lätt i panna och körde färdigt i ugnen medan quinoan blev färdig. Röda inlagda betor från egna landet till.
Så upptäckte jag att den där ofärgliga massan som hälsokosten utgör är fullständigt omöjlig att plåta så bilden lät jag vara.

Åt för övrigt en väldigt fotogenique skånsk kalops på Edsbacka Bistron till lunchen idag och med färska potatisar (förtjänas inte att ätas så här års), röda betor (mina är godare) och morötterna vid sidan om, riktigt bra, mest för sällskapet; fotografen Urban Jörén (kolla in hans inneretta på DN kulturen från premiären i Uppsala.)