tisdag 29 april 2008

Erland Cullberg på Konstakademien

"Grinigt gräs", målning av Erland Cullberg som just nu visas på Konstakademien i Stockholm.

Jag lärde känna Erland redan i början av 70 talet. Han ställde ut på Galleri Trekanten - jag var själv konststudent och det var självklart att åka och titta på denne genialiske särlings målningar.
Erland var då så pass sjuk att det var svårt att tala med honom längre stunder innan oron kom över honom.
Med åren blev Erland bättre och det gick att ha en mer kontinuerlig social relation.
Efter tio år ringde telefonen i ateljén och jag svarade - det var Erland.
-Jag måste komma härifrån, vet Du en ateljé jag kan hyra?
Vilken direkthet och vilken enkelhet, Erland Cullberg är en magnifik tecknare.

Jag var precis på väg till Falun för några år och hade redan etablerat en ny ateljé där. Erland fick hyra min gamla i Sollentuna. Tre trappor nupp i ett hyreshus med takfönster och ett fantastiskt ljus. Till ateljén hörde också ett atljérum som min gode vän konstnären Jan Erik Wíllgohs hade använt under sina år i Sverige.
Erland flyttade in och vår relation växte. Anders Widoff hade precis gjort filmen "Övermålaren" (som visades på SVT nyligen) och Erland skulle ha sin stora MM utställning.
Senare ställde jag ut honom på sommargalleriet Mejeriet i Alskog som jag drev tillsammans med Eila Burvall och Thomas Stöfling på Gotland.
Den är teckningen hade jag inte sett förr före akademiutställningen som just nu pågår, men den påminner starkt om en torrnålsgravyr Erland medverkade med i en portfölj vi gjorde tillsammans med ett blad från Erland, ett från mig och ett från Staffan Kihlgren. Jag har den hemma på väggen i sovrummet. Den är Rodjanas

Jag är glad för de där åren och jag vet Erland trivdes i ateljén.
Flera av målningarna på akademien är från den tiden och från min ateljé, speciellt en minns jag, mest för titeln "Grinigt gräs".
När den här tiden är förbi och när dagarna för länge sedan är glömda är jag övertygad om att Erland Cullbergs måleri består och påminner framtiden om hur det var och speciellt teckningarna. Erland Cullberg är en mästerlig tecknare.