torsdag 24 december 2020

Nästan klart med maten i ett bantat julbord.

 

Sådär ja. Jäklar...grönkålen. Måste ut i landet och ta det sista, det som sparats till idag i snön och som inte förgåtts av rådjuren och hjortarna. Bara vända i rikligt med smör, låta puttra en stund tills helt mjuka, värmande, näringsrika och fantastiskt goda. Och vinterpurjon, min favorit, den får svettas med i grönkålen av den ryska sorten.

Annars mycket köpemat, Cheddarn av långlagrad sort, leverpastej och istersmör med rödlök från Franzen, torkad griskind från Spanien, sill, såser, gravlax och lite annat smått och gott från Björks i Färila. Spöfiskad röding från fjällsjö att göra en tartar av (skulle försökt få tag på kaviar men lika svårt här uppe som att få tag i ostron så dessa delikatsser lämnar vi därhän och tar igen till nyår på hemmaplan. Varvade jobb i köket i går kväll. Kristina rullade de läckraste sältade och lökstinna pyttesmå köttbullar medan jag gjorde en rikt ansjovisspäckad jansson med hårt reducerad grädde (för att få upp fetthalten till 50%). Brödet från Janssons i Ljusdal. Små härligt lagrade getostar från lilla getfarmen i Tallåsen

Så ska jag strax ta fram den stora eldkorgen, bänkarna, renfäll och fårfäll och bord. Halv två kommer faster upp från byn till skogstorpet i gläntan och så äter vi vår jullunch/middag ute i frostiga snölandskapet med tillräcklig distans till varandra. 

I glasen? De vuxna dricker öl av starkare sort med vi redan och sedan länge urdruckna kör med apotekarnas bryggarmust och julsoda (=sodavatten av källvatten i Hovra med en skvätt Roses Lime).