lördag 20 april 2019

Hovra_torpet
”Såpa, denna gudomliga produkt med doft av rent.”
Ja vi tillhör kretsen som hyllat grönsåpa både för dess rengörande och dess doft. I alla fall intill dess vi förstått att grönsåpa är en biprodukt från pappersmasseindustrin och att doften är tillsatta aromämnen.
När vi nu lyfte den gamla korkmattan ditlagd 1948 blottades ett trägolv med 40 centimeters bräder. Dags för såpskurning och då var det självklart linoljesåpa som användes. En såpa som inte bara lösgör smuts utan också bleker och impregnerar och skyddar golvet och blir bara bättre av upprepade våttorkningar.

K i köksfönstret i en paus med såpskurningen
K är dirigenten vid denna kulturhandling och det blev så snyggt golv.
Det är i torpets minsta rum som förmodligen varit det forna enplanstorpets skafferi/slaktbod, när det byggdes någon gång vid mitten av 1800-talet.  Nu blir det så småningom vårt bibliotek.
Så undrar man hur vi får tag på linoljesåpa mitt i stilla veckan. Det är ju inte en såpa som står i ICA-hyllorna precis.
Nördar söker nördar, sägs det. Och det behövdes inte alls mycket Googlande innan vi fann ett företag nästgårds med specialkunskap om gamla trähus nämligen Martin på Gamla Trähus i Färila. Visst hade han några liter linoljesåpa mitt i påskveckan så efter en halvtimmes prat om gamla trähus i allmänhet och Hovratorpet i synnerhet svängde vi förbi.

Och, hmm, funderar vi – hur kunde vi veta att golvet inte var skurat sedan 1948? Jo av den enkla anledningen att under mattan vi tog bort låg det tidningar daterade 1948 med annonser om björksavspomada och annat intressant. Att vi också upptäckt att innertaket under pappspänningen är smal grågrönmålad pärlspont är en annan och ny historia.

...och så här blev det. Nu ska bara väggarna fixas eller täckas av hängande bokhyllor
med böckerna vi baxad 33 mil hemifrån och för sköna lässtunder under ledig tid.
PS! Följ oss på instagram #hovra_torpet där vi uppdaterar hur vi tar hand om vårt timrade torp från mitten av 1800-talet och som fick ytterligare en våning timrad samtidigt med ny grund 1935. DS