lördag 11 mars 2023

Fattigsoppa på kylskåpsrens inte att förakta


När jag ser fina grönsaker - alltså inte glänsande industritvättade morötter, palsernacka, lök, purjo, olika slags kål, etc utan mättade jordiga, lokalt odlade till ett vettigt pris (det handlar om att väga smak, terroir mot kronor och ören per kilo för att kunna avgöra om det är prisvärt) då köper jag på mig ett gäng att ha i kylen bara för att kunna ta till när det behövs.

MEN, så blir det alltid lite över som skrumpnar något - alltså som blir ännu bättre i smak trots att de ser förjävliga ut - de ligger där i grönsakslådan och för ett otränat öga utgör en ganska trist syn, men för mig en tillgång.

Samlade i veckan ihop till en soppa. Där låg en trött purjo där det gröna vissnat, en gul lök vars yttre lager kändes svampig men som var utmärkt skalad, fyra morötter fortfarande hårda men rynkiga, tre tunna vårlökar som hängde, några palsternackor som tristat till sig i tunnänden och mörknat, en kvarts rotselleri med gulnade skärytor. Färsk spenat i en påse som jag lade i iskallt vatten för att färska till sig.

Skalade, skar bort, rensade och förvandlade allt till mindre bitar. Glansstekte i järngryta och hällde över hönsbuljong (tryckkokar skrov, hals och gump hackat i en timme med lök och rotsaker lite då och då och silar och fryser in - har alltid denna hemkokta buljong att ta till).

Så fick det puttra i grytan tills helt mjukt. Körde på med stavmixern så att det slätade till sig helt och hållet. Nu tog det sig och ångorna var fantastiska att andas in. I med flera nävar av den urkramade nu spänstiga spenaten. Konsistensen ska vara matig, soppig och bekväm i munnen. Salt eller fisksås att smaka av med (fisksåsen ger en större umami och hjälper rotsakerna till ett djup.

Samtidigt rostade jag skalade sesamfrön, pumpakärnor och solrosfrön som blivit över och som låg resterande i trasiga påsar i förrådet. Rostade ganska hårt att serveras vid sidan om till var och en att ösa i soppan efter smak.

Där i kylen, längst in, hade gömt sig en förpackning skalade räkor i spad. Bara några dagar kvar före bäst, så några matskedar fick toppa varje portion.

Så låg där i brödfatet en halv baguette som torkat betänkligt. Skar i tunna skivor och bredde på riktigt smör, en snabb vända i stekpannan att ha till. Mjuk varm soppa med len konsistens, djup och mycket smak, knastriga rostade fröer, saltiga räkor och matig baguette. Se där, en utrensningssoppa som en smakbomb i munnen därtill mättande.