måndag 30 april 2018

Eton mess en vanlig Valborg och en Ren förtvivlan
Det är inte så allvarligt som det låter, bara förtvivlat gott. Den meny som vi tråcklade ihop en vanlig Valborg.
Började med små tunnbrödsrullar med hackad lättgravad lax hopbunden med en sörja som vanligtvis kallas hovmästarsås bara för att den inte sällan i gångna tider tillreddes vid bordet av hovmästaren som elegant och utan att skvätta rörde ihop några matskedar fin senap med socker och olja och dill. Nu tog jag dillen från egenodlad fänkål (passade på att lösfrysa senast).
Smörsmorde tunnbröd och rullade in laxröran och skar i rullade bitar. Serverades med sallad på grillad sparris och charlottenlök.Som varmrätt, en klassiker. Grov renskav av framdelskött. Bryns i stekgryta och får brässera i viltbuljong trekvart tillsammans med charlotten och trattkantareller. Smaka av med lite soja och något messmör. Toppred och fyll på med grädde och sjud tills simmigt. Servera med ris och rårörda lingon eller svartvinbärsgelé.

Så till "The Grand Finale": Kickis svar på Älgens Eton mess. I botten hjortonsirap, på det en sked vaniljglass, vispad grädde, maränger och så rikligt med hemkokt hjortronsylt (Alltså inte från vårt hem utan från Renprodukters hem, affären i Norrviken som blivit vårt vilt-sinta vattenhål!)Dramaturgiskt blev det så här, Förrätt och rengrytan tillsammans med bubbel av olika karaktär beroende på den som avstår och de som estmerar och de som är barn och sedan brasa på Edsvik. Hemma igen kaffe i nyommöblerade vardagsrummet och med denna saligt sköna röra en Eton mess utgör.
Sicken Valborg. Smaker som bara dundrar i munnen.
"ska fan aldrig mer äta!"