måndag 15 juli 2013

Ljummade med brynt smör som krydda


Jag är sent ute, märker jag. I trädgårdarna runt omkring har växtligheten nått längre. Å andra sidan kommer jag att ha primörer senare: 

Lök, cirkelbeta, rödbeta, vitbeta, blå morot, vit morot, kålrabbi i miniformat, omsådda rödbetor som små gallringsbetor i slutet av augusti, skärbönor, vaxstörbönor, hästbönorna blommar först nu, sockerärtorna är som små jungfrur, gråärtorna bara en meter höga, grönkålen frodig dock, vintersquashen tar sig långsamt men kraftigt och säkert, palmkålen kan snart skattas på sina nedersta knapriga blad, potatisen (cherie) har jag mest för att göra en jordförbättring i en del av trädgården som legat i träda i två år (blir väl full med nematoder).

Vitbetor och gulbetor går så förbannat långsamt att ogräset hinner ikapp och om. Så vet man inte var man ska rensa utan att betorna ryker med. Men så sår jag in rädisor, som är snabba, ungefär var 30e centimeter. De markerar ut raderna tills betorna blivit tydliga.

Igår skördade vi några rader. Stora, peppriga och vackra.

Jag skär dem i generösa skivor. Hettar upp en järnpanna, halstrar dem snabbt och lägger upp i en skål. Bryner rikligt med smör i samma panna och skedar över...en nypa salt och så en liten gaffel. That's all!