torsdag 25 januari 2007

Thaicurry - panæng på pumpa


Men det är väl självklart att det finns storkok även i det thailändska köket. Många tror att thaiköket bara är det hastigt wokade, den absoluta al la minute-maten, men så är det inte. I själva verket är thaiköket lika mycket så att det väl skulle kunna platsa i slowfoodfacket, långsamt förberedda rätter, noga urvalda råvaror, omsorgsullt lagat och njutningslystet ätet tillsammans med människor att dela stunden med.
I två dagar har vi ätit en ”gryta” som bara blir bättre av att ligga kylan på balkongen över natten och mogna.
Basen är fläskben eller broskben, dessa ljuvliga små styckdetaljer som svenskar ratar och bara tycker är ben eller brosk. De tänker inte på att just i dess delar sitter så makalöst mycket smak.
Sedan har vi vår egen odlade pumpa. Jag skulle kunna gjort som många andra bloggare, tagit närbilder på de gyllengula pumpabitarna och utlyst en tävling om vad de är, dessa utskurna ur vår hemodlade blue hubbard, egentligen vintersquash, som hela tiden (nåja ett par gånger) ändrar färg från djupaste violett till gulaste gult, beroende på lagring och mognad. Den mognar när den först tas in någon vecka och sedan förvaras kallt.
Så använder vi kokosmjölk som torrpulver. Lättare att släpa hem och faktiskt inte alls så dumt i smaken, men en nödlösning för oss. Den färska”rivet” är bäst, det man köper hem från marknaden, lägger i varmvatten och knådar och pressar ur kokosgrädden. Andra omgången får man fram mjölken och i tredje omgången får man lightcocosmjölk.
-Jag kommer ihåg när vi var barn och fick de där hårda kokosnötterna som vi öppnade och rev mot stora taggar som stod upp på en pall som vi satt på. Den kallades för gratai. Översatt blir det ”kanin”.
För att göra panengcurrygrytan med broskben och pumpa så fräses en deciliter panengcurrypasta i olja i en gryta. Rör ner en buljongtärning om man saknar egen fond.
-Använd fiskbuljongtärning, det är mycket godare och har ingen syntetisk smak, säger Rodjana och visst, jag håller med!!!
Häll i fläskbitarna och bryn lätt. Häll över kokosmjölk så att det täcker köttet. Låt koka tills fläsket är mört (ca en halv timme). Hemma har vi i grachai som är en rot som annars används till att ta bort en för häftig fiskdoft ur maten, den har förmåga att neutralisera utstickande smaker, men ger också en god smak, saftig och aromatisk, men högst ovanlig.
-Passar skitbra till fisk, men också till kött och speciellt i paneng eller grön curry, säger Rodjana.
-Lägg i en fyra-fem limeblad också, finns frysta numer.
Etfer 20 minuter läggs pumpabitarna i. Det ska koka långsamt nu och tills köttet är färdigt. Smaka av med fisksås, lite socker, lite salt.
Servera med ris.
Frågan är då om det passar bäst med nam prig bon eller färsk prig nam pla.
Jag gjorde min egen prig bon idag men hade bara citron isf lime, en msk rostad krossad chilli och så fisksås.
-Jag föredrar färsk chilli skuren i skivor och lagda i fisksås, prig nam pla, säger Rodjana och visst, det går an!!!
Mer pumparecept finns här.