måndag 18 mars 2019

Hummer, ja varför inte?
 Varför sätter han i sig hummer var och varannan dag?
Ja det kan man ju fråga sig.

Saken är den att vi hade några humrar i frysen, och anklår, färdigconfiterade, också. Dessa tog onödigt mycket plats jämte rejäla påsar med mangold, grönkål, svartkål och olika slags bönor.
Det är nämligen så att om fyra dagar får vi en hel ren som ska få plats. Stekar, bogar, innanlår, entrecôte, hel sadel, märgben – det ser vi fram mot trots att vi redan har en rejäl stek och ett vackert innanlår (det tar vi till helgen).


Därför fick det bli hummer i dagarna två. Thermidor den ena dagen och en hummersallad den andra.
Thermidor åt jag första gången 1971 på en restaurang med havsutsikt på Sri Lanka. 
Minns den där måltiden bara för att det just var en sådan – en måltid att minnas. Och jag tror jag satte i mig tre humrar den kvällen, fruktansvärt gott med det där stinget från senapen i gratängen. (Sri Lanka då och med en krona som var superstark, kostade bara några tior styck)
Att klyva och gräva ur hummern skära köttet och köra det med äggula, snapspulver och cognac för att sedan täcka med lite Guyéreost är en idé från Escoffier och namnet är från en teaterpjäs om de sista skakande dagarna av Frankrikes skräckvälde (Jmfr Karmelitsystrarna). Teatern spelades alldeles bredvid Maison Maire där Escoffier var verksam.


Gårdagens sallad tog två humrar. Styckade och tog ur allt kött och skar det i bitar. Kokade Quinoa och rörde sedan ned väl reducerad fond från hummerskalen. Blandade i finskuren kål och tunna skivor rödlök, toppade med hummerköttet och serverade med en kall sås av majonäs och chili.

Till båda hummerrätterna gjorde jag en ärtkräm på franska gröna ärtor med mycket limesmör. Ena dagen som varm kräm (håller en jättehög sötma varför limen i smöret måste till) och andra dagen blandad med äggula och lite majsstärkelse och stektes som ärtplättar.


Men så påhittigt och riktigt gott. 
Nu är humrarna slut från frysen. 
Idag blev det en vegetarisk gryta på vita bönor, mangold, svartkål, spenat, chili och soja, stödfalu till. Inte lika lyxig middag men fan så gott.