måndag 13 augusti 2012

Intim och gemytlig allsång på Hersby, Detta ska hädanefter bli en kär tradition!

Björn Johansson, Anita Strandell, Claes Janson och Louise Raeder. Tack ni alla för att ni var med och gjorde Allsång på Hersby möjligt
Man kan, helt befogat, ställa sig lite undrande över vad allsång med artister har på en hembygdsgård att göra?

Så här är det, att vi gärna tror att en hembygdsförenings enda mål ska vara att vårda och förvalta föremål, vanor och traditioner. Som att lägga tiden i en  konservburk, i hopp att den ska hålla i evighet.


I själva verket är det mötet mellan människor som är utgångspunkten inom hembygdsrörelsen och också den enda förutsättningen för att kunna förvalta, bevara och hämta kunskaper och erfarenheter. Mötet mellan människor och gemensamma aktiviteter.

Därför måste vi finna varje anledning vi kan att mötas. Inom Sollentuna Hembygdsförening gör vi det dels genom våra "Öppna Hus" i stort sett en gång i månaden och dels genom våra många olika arrangemang, våra temadagar, där Hembygdsgården på Hersby, vindmöllan på Överby, kvarnen och sågen i Landsnora och Herrgården i Viby blir scenerna för möten mellan människor. Alla människor är bärare av erfarenheter, kulturer, kunskaper - därför är mötet det absolut viktigast för oss.

Så blev helgens "Sommarkväll på Hersby" med Allsång, ett sådant där varmt välkomnande evenemang där man kände gemenskap och värme liksom sippra mellan alla besökare och allsångare, eller som en mailskrivare hävdar i ett mail direkt efter arrangemanget: "Det här var otroligt roligt, jag hoppas verkligen att en ny tradition skapats!"

Vackra Rotsundastugan från början av 1800-talet.

En del av initiativet till "Allsång på Hersby" kom från en bland våra 6000 midsommarfirare, artisten Anita Strandell. Hon blev vår drivande kraft och tillsammans med Hembygdsföreningens Hanna Ström och deras gemensamma artistkontakter fick vi en gedigen allsångsensemble till scenen, utöver Anita Strandell själv, Björn Johansson, Claes Janson och Louise Raeder.


Kvällen började med allsång för barn. För många ungar var det nog första gången att få stå på en scen och visa upp sig. Senare präglades kvällen av enorm publikkontakt och med allsång varvat med solouppträdande.


Allsång tillhör de där kollektiva sysselsättningarna som jag, jämte att vara publik på idrottsevenemang, personligen har svårt för. Efter helgens Allsång på Hersby får jag nog omvärdera min syn på fenomenet och kasta mina fördomar på någon närbelägen soptipp.