söndag 3 april 2011

Morgonlåt i skogsbrynet - och tankar om generellt hundförbud i stadsplanerat område

Rodjana på morgonpromenad i björkdungen

Skulle varit ute tidigare slår det oss. Dimma över åkrarna och en lös hund med hundägaren 20 meter efter som om de inte begriper, låtsas inte förstå. Det är generellt kopplingstvång i Sollentuna enligt lokala ordningsstadgan och dessutom så här tiden mellan första mars och 20 augusti stadgat enligt lag att hundar ska "Hindras från att löpa lösa i marker där det finns vilt" vilket av Naturvårdsverket tolkas som att alla hundar ska hållas i koppel!

Varför ska man ha hund över huvud taget när man inte använder den i brukssyfte, jakt, vakt, sök. För inget av detta behövs hund i stan eller förorten. Man undrar vad man har hundar till där?

Efter hela Edsån är det fullskitet efter hundar. Det är svårt att ta sig fram helt enkelt.

Nu var det inte det vi var ute efter, trodde vi skulle se fler gäss den här morgonen, eller kanske tofsvipor. Ringduva var det enda, hackspett på håll, inga sångare, sex grader i luften - fortfarande vårvinter. Rådjuren var skrämda av den lösdrivande hunden, synd!

Men det är skönt ute. Man liksom får en bra start på söndagen. Nästa helg går vi ut vid fyra - i gryningsljuset - upp mot gamle Almquists Antuna Gård - jo det var Carl Jonas Love Almquists pappa som var herre på den gården som den stod där i slutet av 1700 och början på 1800-talet.

1854 sänktes vattennivån i Norrviken för att man skulle få mer odlingsmark. Då rätades Edsån ut som en spikrak kanal, handgrävd. Nu finns tankarna på att låta den hitta tillbaka till sin tidigare form.