fredag 25 december 2009

Julosten från Väddö i ett försök att bli Sivans ost från VaraJulen 2008 hade jag ett gäng ostar från Väddö Gårdsmejeri. En av dem - det årets julost, rödvaxad och fin - stoppade jag undan i ett papper i ett hörn som mäter +3°C. Där har den fått ligga under året och blivit vänd och klappad på lite då och då.
Julaftonen igår vad det dags för högtidlig öppning av typ tradition: "far öppnar julosten".
Den hade blivit väldigt grynig så i stället för hyvel använde vi ostsked och gröpade stycken. Visst, en ny styrka - en slags pepprighet hade infunnit sig (vi köpte två förra julen för att ha något smakminne att jämföra med). Smaken hade dock inte hunnit med, eller så är det mejeriet som redan räknat ut att julosten var färdiglagrad redan 2008. Kvar fanns en ganska ytlig syrlig smak som mest påminner om en mager filmjölk och eftersmaken var besk. Ibland fungerar det, ibland inte och jag blir aldrig som Sivan i Vara.
Nu börjar vi om i tabberasköket och lkägger undan en helt vanlig liten sketen billigost för julen 2010 - en "KROON Baby Edam Boll från Holland. Hållbarheten går ut i juli. Nu har vi kollat att vaxningen är tät så den ska hålla i lagringen ett år, omklappad och vänd.