söndag 2 december 2007

Köttätaren


Hemma på permis - två dagar för sent för att få vara hemma med storasyrran och småsyskonen. Turligt nog hade vi en redig bit ugnsstekt högrev kvar. Till det pommes chateau och en bearnaise - mat för en karl - i uniformskläder är han redig som ett hus, som en vägg och småsyskonen blir som små tummetottar när han "bollar" med dem.

Det här börjar likna en familjeblogg mer än en matblogg eller växlat med varann - å andra sidan så är det ju det som mat handlar om, ensamma tallrikar är aldrig kul. Mat ska alltid sättas i ett socialt sammanhang, en måltid, ett samtal, en människa, en son!

Kött till lördags


Ja jag vet inte vad det blev en högrev bryntes efter sedvanlig ingnidning av salt och rikligt med vitpeppar. Sedan in med en termometer på det tjockaste stället inställd på 58 grader. Det tar inte många minuter i ugnen...kanske en kvart. Alldeles för varmt och alldeles för bråttom 230°C borde fått gå någon timme på lite över 100°C. Så 'är det ju för den här utmärkt smakande rikt köttiga och självösande feta styckningsdetaljen, antingen snabbt eller långsamt mörande länge.
Jag slängde in köttbiten i ugnen och åkte och handlade med ett kort besked att till Rodjana att ta ut den när det pep och kanske kosta på sig några minuter till att ösa.
Fick tag i fin trädgårdschampinjon, köpte tre stora. Det är den som i affären har döpts till portabello. Den är samma sort som skogschampinjon som inte har något med den egentliga skogschampinjonen att göra utan är "babyportabello" (femin. bella?).
Skar den i bitar och stuvade med stekspad och vin samt grädde.
Potatis i ugn till.
En riktigt bra köttmåltid till lördags.