lördag 21 november 2015

Bästa hjälpen till kålsoppan...med 100 frikadeller

Just precis 14 minuter för en ljuvligt rik kålsoppa.
Bara skär kålen i två gånger två centimeters bitar. Bryn ganska hårt med grovt hackad gul lök. Bryn i omgångar och precis när det är färdigbrynt skvimpa i någon deciliter rödvin för att deglacera. Vält ner i tryckkokaren. När allt är brynt, häll på en bra fond så att kålen täcks. Låt koka upp och sätt på tryckkokarlocket. Ta tid 14 minuter efter första pyset. Sätt värmen på mellanläge - tryckkokaren ska nämligen inte stå och pysa men ska ilsket signalera om man rör ventilen.Innan är det redan förberett med ett kvarts kilo kalvfärs och ett kvarts kilo fläskfärs.
Jag gör gärna en kort buljong (court bouillon) med vatten, en bit morot, lite salt, en skvätt vinäger, en bit gul lök, timjan, persiljekvist och lagerblad som får koka upp och sjuda en stund. Visst ja, vitpepparkorn också. Efter en kvart silar jag ifrån och låter koka upp igen.

I en bytta drar jag ihop färserna med ett ägg och två matskedar torkad mynta, salt och svartpeppar. Späd med lite Oatly-"grädde" (nej jag är inte pröjsad för att använda den produkten, jag tycker bara att den är bra!) till en seg, sammanhållande konsistens. Fyll i spritspåse med rak, en och en halv centimeter rak tyll. Spritsa dryga centimeterstora korvar i fuktig hand och låt rulla ner direkt i sjudande buljongen. Låt vara någon minut och ta upp med hålslev och lägg på papper. Av halvkilot färs blir det exakt hundra queneller.


Svalna tryckkokaren tills jämt tryck och smaka av, tillsätt lite soja (ngn matsked kanske) om behov finns.
Häll upp i varma tallrikar och låt var och en skeda i önskat antal frikadeller. Ät och njut när frosten gnistrar och saffransvärlden nalkas.(Alma sa vid något tillfälle för inte så länge sedan appropos vår mathållning hemma; "Varför kan vi inte äta normalt hemma hos oss?" Förstår inte vad som är normalt och kunde inte klura ut det med henne heller. I min värld är kålsoppa övernormalt!)