lördag 13 januari 2007

Smygisblogg

Rodjana sa att jag inte skulle köra ut det här förrän det var helt klart - hon anser sig nämligen som usel på thaidesserter. De allra mest makalösa bakverk och kombinationer på svenska det hanterar hon men inte thaidesserter - det är ett stående skämt hemma hos oss. Men när hon köper hem splittade mungbönor vet jag vad som vankas och det här skriver jag i smyg: Dao Tåån. Alltså en ytterligare thairätt av ett kinesiskt ursprung. Mungbönor är huvudingrediens (en högst vanlig ingrediens i thaiefterrätter) och dessa splittade skalade blötläggs en bra stund och ångkokas sedan. Koka under tiden en lätt sockerlag (riktigt recept följer så småningom) och vänd ner mungbönorna i den. Kokosgrädde kokas ihop med socker och salt och vispas till ett litet skum.
Låt bönorna bli iskalla - jag vet inte om det ska vara så, men det blir läskande gott då och går på tvärs med den hetsalta kokosgrädden. Häll alltså upp de sockerkokade kalla mungbönorna i coupglas och skeda över varma kokosgräddskummet. Att ätas efter en riktigt smakstark måltid. Som i kväll, ankconfit.

+ för Döden i Metro


En lite tuva kan stjälpa...om den inte föregås av ett +, då blir det omvänd effekt tror jag.
I gårdagens Metro skriver kolumnisten Stefan Wahlberg under rubriken "Vetenskapliga lögner sprids oemotsagda".
Den"lilla tuvan" finns med som slutkläm, ett plus för "Döden i skogen". Två enkla rader som folk ringde om och berättade att de läst - snacka om genomslag! Sånt är kul.