tisdag 5 januari 2010

Vallentuna stenugnsbageri en väldigt trevlig bekantskap


Jo, jag får en glesbygdskänsla i kroppen och sinnet varje gång jag ska ha bröd nuförtiden. Sedan i julas så är det bara bröd från Vallentuna Stenugnsbageri som duger och dit är det en och en halv mil ena vägen, men det är det värt.

Det var före jul...
...som jag gjorde ett jobb på bland andra en dessert signerad Michael Frestadius, fyra i konditor SM och för en tidning som knappast någon av mina läsare på bloggen lär få (av olika anledningar, mest ekonomiska). Michael har bland annat jobbat i Las Vegas och han är bagare hos Olof Jönsson (det är klart att en äktskåning ska heta Jönsson vad annat?) och Olof Jönsson är bageripartner med Mattias Mårtensson som i sin tur också äger Valhallabageriet - Det blir fantatiskt bröd med den samlade erfarenheten.

Doft av nymald säd
Nu har jag testat en hel räcka med bröd från butiken och alla håller måttet, det vill säga skämmer bort mig med smak och doft och med hantverkskänsla. Några av bröden väcker minnen till liv från det jag var liten grabb på ett prästgårdslantbruk i Västergötland (NEJ jag är inte västgöte) och tyckte det bästa som fanns var att dofta i mjölbingen. Jo, min tidiga läggning var sådan, doften av nymald säd gör mig fortfarande yr; säd och halm, hö och hässja på gränsen till utrotningshotade.

Härlig brödpudding
En levain från Vallentuna var så mäktig och stor att den hann torka lite på ytan och inträdde i ett slags nytt mognadsstadium några dagar efter bakdag - det blev ingrediensen till en rent ypperlig brödpudding

En stor brödform, smöras och fylls med sockerbitsstora kantskurna brödbitar av levain från Vallentuna Stenugnsbageri. 2.5 dl helmjölk från Åsens mejeri kokas upp med en halv vaniljstpång och 1.5 dl socker. En halv liter grädde vispas till ett väldigt löst skum av vaniljsåskaraktär. Den heta sockermjölken vispas i tillsammans med sex ägg och hälls över brödet. Se till att allt blir uppblött och ställ in i ugn 180 grader i 40 minuter eller tills stanningen stannat. Ta ut och ströa med socker och ställ in under grillelementet och kör fem minuter tills ytan kasramelliserat eller kör med gasbrännare. Låt svalna något, skär upp och servera med nyslagen vispgrädde och nykokt hallonsylt eller så här på vintern med en sockerkokt kompott av finskurna torkade vinterfrukter och mandel och hasselnötter.

Men detta alltihopa förutsätter förstås ett besök på bageriet. Gör det - åk dit för katten!