fredag 16 november 2007

Kalops för hungrigt barn

Jag tycker bara det låter snyggt: Kalops för hungrigt barn.
Igår när jag pratade mat för en hel fullsatt salong VIP kunder från en välkänd bank, råkade jag nämna kalops och då spred sig, med automatik, ett lyckligt och igenkännande leende i hela publiken.
Alla kunde känna doften av den lätt redda grytan på högrev med lök och morötter och lagerblad, vitpeppar och kryddpeppar. Man liksom får smaken i munnen trots att man inte är ens i närheten av kalopsen.
Då - i det ögonblicket - bestämde jag mig för att laga till kalops under fredagen.
Våra vänner Lasse och Johanna med barnen Jade, Jordan och Filip som snart försvinner till Thailand igen skulle komma och Chelssy, en kompis från grannkvarteret till en av våra döttrar var också här.
Stort bord alltså och kalops till några som aldrig smakat förr(!), kalops för hungrigt barn!
En kalops sitter i ryggmärgen, inte bokstavligt, men som recept. Det borde den göra på var och en som lagar mat i Sverige och vill sammanbinda längtan, lusten, igenkännandet, barndomen och historien.
För den som inte vet bjuder jag recept från min bok "Järnspisar, hackekorv och tabberas" där kalopsen är central då Melker Melkersson i Saltkråkan precis flyttat in i Snickargården och vilsen försöker få fyr i vedspisen.
Sotig, eländig och misslyckad står han i det rökdoftande köket då fru Gustavsson tittar in leende med en emaljerad gul kastrull med lock i händerna. Hon får historien om "ugglan i skorstenen" rekapitulerad för sig av dottern Tjorven och går resolut fram till spisen och öppnar spjället, tar två steg tillbaka och ler åt Melkersson samtidigt som hon säger: "Jo, förresten, jag tog med mig lite kalops här som en slags flyttgröt om det skulle passa".
Själv köpte jag med mig ett märgben som jag grillade med lök och morot och kokade i fem timmar för en någotsånär limmig buljong, det blev basen.Välkomstkalops på Saltkråkan

Det här behöver Du:
1 kg nötkött (högrev,
fransyska, märgpipa)

2 tsk salt
1 krm vitpeppar
3 msk vetemjöl
Till stekningen:
3 msk smör
2 mindre rödlökar
15 kryddpepparkorn
4 lagerblad
2 msk svampsoja
5 dl vatten eller buljong
2 morötter skurna i 1 cm slantar

Så här gör Du:
Skär köttet i 3 cm tjocka skivor tvärs
över muskelfibrerna. Bulta skivorna
kraftigt till 2 cm tjocklek och skär dem
i 2 cm breda bitar. Blanda salt, peppar
och vetemjöl.
Vänd köttbitarna i mjölblandningen.
Stek den grovhackade löken i smör på
hög värme i en stekgryta. Sänk värmen
och lägg i köttet. Tillsätt kryddpeppar
och lagerblad. Vänd runt några gånger.
Koka vattnet eller buljongen och vispa
i sojan. Häll blandningen över köttet
och lägg omedelbart på locket. Låt det
hela koka upp kraftigt. Skumma och
vänd runt. Sänk värmen och låt grytan
koka sakta i 1 1/2–2 timmar för högrev
och 2 1/2 timme för det enklare köttet.
Lägg i morötterna när det återstår
30 minuters kokning. Smaka av med
salt och peppar. Servera direkt ur
stekgrytan med potatis.

Fullsatt

Bild:BUB

Pratade igår för 300 bankkunder - tema mat, självfallet. Har upptäckt vilket gediget smakminne som folk i medelåldern går och bär på, vilka register. Och människor tvekar inte att ge feedback, att uttrycka sin glädje när jag påminner dem om den lilla skatt de har som de inte visste och de kan locka fram smaker som om de precis stod framför en kalops eller en hel hand fylld med de rödaste smultron.