fredag 28 september 2007

Svenskt medelhav

Sallad på tomat, burlagarisk ost i saltlake och marmarabiflikoliver

Ständigt den där frågan: Vad ska vi ha till middag?
Idag skulle vi vara ännu bekvämare än igår.lovade vi oss, men så blev det inte.
Under Almas dagis ligger en affär som vi kallar "turkburken" som är en liten godisaffär med färskbakad baklava, hemstyckat halalkött av oxe, kalv och lamm, grönsaker och massor av konserver och kryddor.
Retro med viss variation, fyllda ugnsbakade paprikor!

Vi fick med oss bulgarisk ost i saltlake, två kilo superfin helt nymalen köttfärs, honung med hela vaxkakan i burken, en låda plockad baklava, en tjock påse finmalen Summak, torkade saltade marmarabiflikoliver inlagda i solrosolja, två påsar hårt knutna "babypaprikor", tahini och hommous samt en stor ruska bladpersilja för tio spänn.


Det fick bli middagen, Retromedelhav, köttfärsfyllda paprikor. Köttfärsen rördes med ägg, grädde, vitlök, vitpeppar, summak, hackad lök med en bit riven selleri brässades med en skvätt vatten.. paprikorna proppades med köttfärsen och så "förseglades de" i en het panna med smör. Då kan de ligga ner i ugnen utan att allt det goda rinner ur. Sesampastan vispades med kikärtspastan i fin, gyllene rapsolja och citron, vitlök, salt och vitpeppar.

Några mogna rumsvarma tomater skar vi i "hipp som happ"- bitar och blandades med mängder av persilja och bitar av den bulgariska saltosten.
Baklavan till kaffet alldeles nyss.
Så kan det gå när man styr kosan in i den affären.