måndag 11 december 2006

Bara äter


Man skulle kunna tro att jag bara sitter och äter – jag hinner sola en del också.
Tog motorcykeln upp till Na-Naj i övre Patong dit marknaden med små fiskrestauranger flyttat. Åt en fantastisk whitesnapper som först grillats och sedan lagts i en limebuljong och serverades i en varmhållningsform med glödande kol under. detta med ris och pricknamplah (färsk strimlad chilli i fisksås)
En mogen bläckfisk som grillats fick komma in samtidigt och den åt vi med en namprick på vitlök, chilli, lime, fisksås. Mortla ihop 4 vitlöksklyftor med 6 chillifrukter (de små thailändska) späd med 1 matsked pressad limejuice och 1 ½ msk fisksås och lite strösocker eller lägg alla ingredienser i en mixer och kör tills det går ihop. Doppa bläckfisken i blandningen. Vår smälte i munnen och lämnade kvar en hetta från såsen som varade i tio minuter och som inte kunde släckas med sodavatten – det ville vi inte heller. Friskheten, befrielsen, tillfredställelsen kommer sedan. Måltiden är nämligen inte helt avslutad förrän chillin rumstrerat färdigt i munhålan – då är symfonin till ända.

Tittade med längtan efter ostronen på isen, men vet att ostron från det varma havet inte på långt när kan mäta sig med våra. Har smakat dessa i Thailand tidigare och det är ingen höjdare om man så säger!

Alldeles nyss


Härliga måltider. Alldeles nyss en nudelsoppa i förbigående med Moo Daeng (Rött fläsk) skuret i tunna skivor, böngroddar, nudlar och torkad friterad svål, sötsyrad med ättika och socker och hettad med chilli så att den sved ikapp med solbrännan.
Och så marknaden med en plastpåse syrad korv, rå grön ettrig chilli och gurkor med beska i.
Kan inte undanhålla någon den vackra fläskläggen som erbjöds - vad sägs om den, vackert rostad efter att ha kokats i buljong med stjärnanis och limeblad och ingefära.
Now we talking!
Bläckfisk ikväll, på marknaden.