lördag 19 februari 2011

Lemsip in my heart

Frågan ställs redan i reklamen och är högaktuell här i Sverige - den får inte säljas.!

Under mina år i London var jag konstant förkyld. Man blir det i ett land där det blåser höst ständigt genom väggarna och där värmen fungerar sisådär. På RCA där våra ateljéer var inhyste på baksidan av V&A (Victoria and Albert Museum).

Värmen i systemet sattes igång kanske i slutet av augusti, i alla fall gick det som en skakning ända bort till oss - men värmen var inte oss bi förrän i mars och då djävlar med en tropisk hetta som förföljde oss långt in i juni.

Lösningen på existensproblemen som bestod i upprepade öroninflammationer, ständigt täppt näsa, sinusitis och halvgången pneumonia stavades LEMSIP.

"Lemsip" lindade på gränsen till bot och gav hopp om livet - på den tiden blandade jag frisk med värmd gin så det är möjligt jag missuppfattade, eller till och med önskade, att ångestdämpet kom från medikamenterna, men förmodligen var det från spriten (etyl har ju förmågan att lösa allt, ångest och besvärliga fläckar! Jo fläckar, inte flickor).

Reklamen har blivit mer aggressiv sedan jag flyttade från London 1980, men det är klart, det har gått några år sedan dess


Pulvret som jag då inte alls visste innehållet löstes i en kopp kokande vatten. Doften var förförisk av lime och honung. Koket skulle drickas så hett som möjligt och man riktigt kände hur de ljuvliga ångorna löste upp och befriade locket som lagts över alla viktiga sinnen, minnen, smak, lukt, längtan, rörelse.

"Lemsip" fick det att mjuka upp, smörja, lena och göra gångbart igen. Jag hade alltid ett par kuvert md mig till RCA varje dag. Lycklig förvissad om att jag skulle överleva även den dagen. (OKEY ginet var med så det var väl en form av dubbelskydd då!)

Jo, jag saknar Lemsip, men räknar bort spriten. Den hällde jag bort för 18 år sedan. Nu är det dock så att Lemsip är förbjudet att säljas i Sverige, ett land som tillåter oss att hälla i oss lösningsmedel från systembolaget, men förbjuder lite smärtlindrande paracetamol i kombination med efedrin.

Hallå, någon i England som kan sända mig ett paket. Betalas självklart!


Håller till godo med en annan förkylningslösare - ser illa ut men smakar gudomligt, en riktig Isanare, det vill säga mat från det stora folkliga riket i nordöst, Isaan.

Soppan av idag med egenplockad svamp och egenodlade grönsaker

Hur man tillagar den här snuvlösaren, vilket självfallet har med antalet chili man vågar lägga i, finns här när vi tillagade den den 30 mars 2007.

Som alltid i det thailändska köket - och det har vi gemensamt med det svenska historiska - så tager man som det behagar. Och denna dag som idag är när kölden biter 24.2 minus utanför vårt radhus så plockade Rodjana fram av sommaren och hösten ur vår frys. Vi vill ha slut på odlingsmaten innan vi beställer ur frökatalogerna, därför äter vi vaxbönor och purjolök och dricker råsaft från sexiga bär av herrans lust (också bra mot förkylningen kan jag tänka.

I dagens Aom åkte vaxbönor och dill från landet tillsammans med blodriska och citronslemskivling som vi plockade på höstkanten. Underbar soppa som egentligen ser för djävlig ut men som smakar gudomligt och gör väldigt gott, nästan lika gott som lemsip.!