onsdag 7 april 2021

Smørrebröd vet i tusan, men goda var dom!
Sådär om morgonkvisten och August nyvaken tänkte jag kanske göra lite godare mackor istället för de ordinära rostade med marmelad. Det blev hastigt påkomna små smörrebröd,

En med stekta halverade köttbullar, majonäs och inlagda rödbetor 

En med tunna skivor rå falukorv med sallad och tomat och med dijon

En med lammstek, gelé och små cornichons

Alla tre på hembakat surdegsbröd.

Det räckte så, med franskrost i koppen bryggt i tratt med filter!

Sopor som blommar år efter år.Jag har en egenhet (som kanske är gemensam med många) att när jag är nere i återvinningsrummet så kollar jag runt med blicken, alltså inte rota, för att se vad som kanske lämnats kvar utöver tomflaskor, emballage, plast och brännbart, alltså sånt som egentligen inte ska slängas i återvinningen.

Här stod en skinnsoffa en gång och en king size säng med huvudgavel, julgranar, osmakligt pynt av allehanda slag, köksmaskiner som sett sina bästa dagar, spaljéer, keramikkrukor och mycket annat rart.

Någon i huset har en fäbless för orkidéer, men verkar inte vara sådär till övers skicklig med dem.

Sorgligt överblommade ställs de i ett hörn i återvinningen för att bli "återvunna", dvs kompost.

Illa kvickt har jag tagit med mig en eller annan upp till mig. Duschat av dem och ställt dem i sovrumsfönstret på öster. Så vårdar jag dem om inte ömsint så efter mitt eget gröna huvud. Och år efter år tillfredsställer de mig med enorm blomkraft. Skulle kunna ha hur många som helst, men det får vara måtta. De tre jag har är tillräckligt och de blommar nu för fjärde året.

Svensk morot i Somtam


Jag har skrivit massor om somtam  här på Tabberaset.

Igår prövade jag att göra en sötsaltig somtam på söta gotländska morötter som fått ligga till sig under vintern och samla smak. Det blev en alldeles utmärkt förrätt till hemlagad pytt i panna på överblivor som köttbullar, falukorv, lammstek, savoykål, potatis och lök. Serverat med rå äggula och HP sås.

Tillbaka till somtammen (heter det så i bestämd form? förmodligen inte, men ni förstår vad jag menar) på gotländska morötter. Eftersom det bara var som en liten aptitretare så räckte det med två halvstora morötter som jag rev i så långa rivremsor som möjligt. I thaimorteln lade jag ner två större vitlöksklyftor, en torkad rostad chili, en tsk palmsocker,  en tomat utan kärnor, en msk limejuice och så mortlade jag med trästöten tills det i det närmaste blev en smet eller puré. Matade på med en msk fisksås och tio torkade räkor. (finns frysta i aseinaffären) Mortlade vidare och började lägga i morotsrivet efter vart. Meningen är att man ska slå sönder fibrerna i morötterna så att de nästan emulgerar med allt det övriga. Serveras.