lördag 30 december 2006

TIT-TUTT


När mina barn ammades brukade jag ibland följa med som sällskap. Det var bra stunder (och snart är det ju dags igen!). Det var bra för barnen att komma ifrån sällskapet runt bordet, alla ljud alla dofter, rogivande, lugnt. Det var också bra för min frus rygg att sätta sig bekvämt och inte på en pinnstol och det var bra för omgivningen som då inte behövde göra ett val om var de skulle titta. Ogenerat för alla, odramatiskt och vi har förstått att inte alla vill vara åskådare till det vi tyckte var naturligt och fint.
Vi skulle aldrig amma något av våra barn på krogen mitt bland alla människor! Och vi kommer inte heller att göra det med vårt kommande barn.
En krönikör på sensationsexpressen, Linda Skugge, har nu gått till torgs med det faktum att utsökta Edsbacka krog ordnat med ett amningsrum åt föräldrar som envisas med att ta små dibarn med sig till krogen. Men se det var kränkande enligt krönikören som ansåg att om hon betalat tusentals kronor så hade inte Christer Lingström rätt att mota henne till ett rum för amning.
Ammande föräldrar i offentliga finrum tar bort fokus från upplevelsen man betalar för. Det tillhör hyfs, uppfostran och god etikett att amma barn i enskildhet inte minst av respekt för barnet.
Sedan står det helt fritt för Edsbacka Krog och Christer Lingström att sätta upp de regler som ska gälla på denna krog.

Magdalena Ribbing, etikettsexpert tar upp saken i DN, medan Expressen, som gör allt för att skydda sin sensationsskrivande guldkalv, följer upp genom att hitta ammande mödrar som vill ha rätt att tutta varhelst de sitter.
Flera av dessa som uttalar sig har säkert aldrig satt sin fot på Edsbacka Krog och har naturligtvis inget förhållande alls till vare sig hur man uppför sig eller till all den goda smaken men tar sig ändå före att uttala om Christer Lingström och personalen att: ”De är bara fisförnäma skitstövlar”. Några andra hejar på och menar att det är ”bra att alla får veta vilka idioter de är på Edsbacka”…så tendentiöst!
På afonbladetbloggen finns en bloggare som heter Åsa. Hon har en bra och talande liknelse: ”Ibland är det okey att snyta sig i näven, som under vasaloppet, men inte på krogen”. Och Daniel Alsén säger allt i sin blogg.
Daniel Alséns bloggar också sanningen om tuttandet på krogen fast ur en annan synvinkel.


(För att inget ska missuppfattas så är bröstet på bilden en stresstutte i silikon jag fick av min 18-årige son i julklapp)