torsdag 28 juni 2007

Okunskap - fullkomlig dåraktighet

Kul "föryngring"

Maktlöshet är nog ett av de svåraste tillstånd att behärska / acceptera. Jag har övat mig i många år och jag har lyckats i många stycken.
Jag skulle kunna lämna det här därhän, men när en så fullkomlig idioti tvingas på mig och görs synlig dagligen så kan jag inte annat än reagera.
Tidigt i morse rullade en liten löjlig lastbil in på vår gård. En man klev ur med kniv och sekatör och så gav han sig på vår syrén i en av planteringarna.
Jag frågade vad i Herrans namn han gjorde.
-Den ska föryngras, svarade han.
-Men inte nu och sådär föryngrar man inte en gammal fin syrén, sa jag.
Va fan har du med det att göra sa mannen, och det är klart, med en kniv i ena handen och tydligt aggressiv backar man gärna undan.
Så här började skövlingen

Jag gick och lämnade min dotter till fritids och själv skulle jag åka till Blidö för lunchmöte inför ett nytt stort bokprojekt.
Efter fritids kom jag tillbaka hem för att hämta datorn och lite annat inför mötet. Då hade mannen med sekatören och kniven massakrerat syrénen. En syrén som föryngrats förr, då under rätt tid och av folk som vet hur man gör. Nu var det bara rotpinnar kvar som stack upp ur jorden.
Jag bara skakade på huvudet och försökte tala om för marodören att man inte gör på det här sättet. Syrénen har funnits här utanför dörren i de 14 år som jag bott i lägenheten och att det faktiskt inte är rätt att göra så här.
Mannen med kniven och sekatören kaxade emot och sa att det var en order han fått att föryngra och att jag inte skulle komma här och gapa. Sedan vände han sig om samtidigt som han sa "Djävla idiot".
Så här är det att en syrén visst kan beskäras - det vet väl alla - och då beskäras med måtta direkt efter blommningen. Ska man beskära hårdare måste det ske under senvintern.
Men det är nu så att kunskap är det som mest urholkats. De som sköter närmiljön är snabbinkallade ofta okunniga, ointresserade och billiga. Därför får vi inga syréner på vår gård nästa år.
Visst, den kommer att hämta sig förhoppningsvis, men inte blomma, alla knoppämnen ligger på knivmannens löjliga lilla lastbilsflak och vår sommarträdgård är sargad. Hålet skriker ut: Fullkomnlig dåraktighet.