Grisfotsaladåb
Ibland blir jag så sugen på riktiga klassiker, riktig gammaldags mat. Bland mina kokböcker utgivna före 1930 finns det alltid recept på grisfötter och på billiga puddingar som restbrödspuddingen vi gjorde som dessert igår.
Aladåben är hur enkel som helst. Använd gärna lägg istället för grisfötter, inte mindre fett, men mindre pilligt att filéa ur. Koka tre timmar minst med lök, selleri, kryddpeppar, nejlikor (intryckta i svåle), vitpepparkorn, morot och det gröna från en purjo.
Ta ur och låt kallna, sila buljongen och koka ner till hälften. Klarna med en äggvita, låt kallna och lyft bort fettet med äggvitan. Hetta upp, sila igen. Filéa och skär läggen eller grisfotsköttet i tunna skivor. Klä en glasform med skivorna. Lägg allt smått och andra bitar i mitten tillsammans med gröna ärtor tills skålen blir fylld. Häll den avsvalnade buljongen över och stä'll i kiyl att stelna. Skär upp med en het kniv och ät med en torr tysk senap och skalpotatis - hur gott som helst.
Lagers enkla brödpudding på vetesur
När jag gick på college i London åt jag oftast lunch i den finare matsalen tillsammans med andra MA studenter. BA studenterna fick hålla ill i den slamriga stormatsalen.
Hos oss serverades ofta tre oli9ka rätter dagligen och med tillbehör. Till detta kom ett antal desserter, vaniljpuddingar, gratinerad frukt och brödpudding.
Att gammalt bröd kan bli så gott.
Hemma bakar vi två gånger i veckan för att alltid ha färskt bröd till frukost och till kvällsmaten. Bröd från vetesurdeg och bröd från rågsur. Det blir alltid någon liten bit över och den befrias från skorpan och skärs i sockerbitsstora stycken, vips in i en stor plastkasse i frysen att järnepannerostas med vitlök till soppa eller att göra brödpudding av.
Ta en formbrödsform och fyll med brödbitarna.
Ställ ugnen på 180 grader.
Hetta upp en panna med 100 g Lindahls smör. Stek brödbitarna försiktigt så att de får en liten fin yta. Värm 2.5 dl röd mjölk med 1.25 dl strösocker och rör tills sockret lösts.
Smörj formen med smör och bröa den lätt.
Häll sockermjölken i en bytta med en halv liter grädde och vispa ner fyra små ägg eller tre stora ett i sänder.
Fyll formen med de avsvalnade brödbitarna, häll gräddblandningen över och pressa ner brödet så att grädden kommer åt.
Grädda i 45 minuter. Efter 40 tas formen ut och beströs med lite socker. Sista fem minuerna ska värmen ökas till 200. Har inte sockret smält när puddingen är klar så hjälp till med gaslåga.
Servera med hemkokt hallonsylt eller äppelkanel.
En söndagspudding gör vi med kärnfria russin och fint hackade aprikoser.
torsdag 19 februari 2009
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)