lördag 7 juli 2012

Om Picknick i Sveriges Radio Stockholm P4
Det är ganska fantastiskt vilket genomslag lokalradion fortfarande har, och man blir glad över att människor över lag tydligen och i alla fall lyssnar på radio - denna magi där man solitärt bygger sin egen scen efter ljud och stämning.

Jag sitter med en hel flyttkartong med kassetter till kassettdäck och har så smått börjat sortera detta stora ljudmaterial. Här hittar jag långa dokumentära reportage och små korta nyhetsrapporteringar, en del säkert 30 år gamla som ändå och förvånansvärt känns "alldeles nyss".


Ambitionen är att lägga detta digra material på hårddisk istället, fan tro't att jag klarar det för pensionering, men då kanske, om något, och om min freestyle håller. Alltså är vi framme i den den där lagrings eller arkivfrågan. Visst materialet ligger där men det finns knappast att få tag i en motor att spela upp det. (Hittade förresten ett gäng floppydisks häromdagen i en låda. Jodå, jag har en gammal datorhäck som står på vinden utrustad med en läsare, men den är så gammal att materialet sedan inte kan läggas över i en modern burk)

Hursom var jag tillbaka i gomorronprogrammet i Radio Stockholm i fredags för att dela kunskaper om mat och måltid, tradition och historia.


Morgonen handlade om detta urbota dumma påhitt som går under benämningen Picknick (alltsedan 1600-talet).

En Picknickmåltid kan göras hur enkel som helst (och bör enligt namnet göras så enkel som möjligt) men kan också byggas ut till fullständigt galna måltider i det fria.

På frågan om vad som är den ultima picknickrätten, hasplade jag ur mig "kall ugnspannkaka med stekfläsk och lingonsylt", men det var först efteråt som jag kanske fattade hur bra just pannkaka är som picknickmat.

Annars är det praktiskt med thaimat. En thailändare vägrar inordna sig i mönstret efter frukost, lunch och middag. Han eller hon äter när hungern sätter in och den är ofta och frestande varför man i Thailand gärna och alltid har mat med sig i diverse fiffiga anordningar.

Därför tycker jag gärna man kan stjäla idén med torkat kött och kaoniuw, det vill säga kladdris.

Sveriges Radios hemsida med inslaget om hur picknicktraditionen hittade till Sverige och inslaget om att skippa gladpacken och istället förpacka i hederligt smörgåspapper samt recept och bilder finns här.