söndag 31 december 2006

Sawadee pee mai


Gott Nytt År
Ska jag se tillbaka så har det varit ett riktigt produktionsår med två stora böcker på sammanlagt över 700 sidor som bemötts fantastiskt av både radio, TV och tidningar. Själv har jag producerat massor med radio och tidningsreportage, gjort en hel del resor, fått nytt kontor och en djädrans massa kunskap som jag haft förmånen att få förmedla även vid föredrag och föreläsningar. Ett bra år! Men jag har inte blivit miljonär om nu det spelar någon roll.
Året hade naturligtvis inte gått så bra utan familjen; min sköna hustru och alla barnen som alltså nu blir ännu fler under 2007 om allt går som det ska.
Kvällen ska delas med några vänner, svenskar som varit mycket i Thailand och som inte backar för originalrecepten, alltså inga faranger (utlänningar) vi behöver anpassa styrka och smak till falukorvsnivå när de bjuds till bords.

Menyn ikväll blir Haa mog – thailändsk fiskpudding, Sai grog, hemlagade syrade thailändska korvar serverade med inlagd ingefärspumpa, färsk gurka, färsk vitlök och chilli och sallad. Tom Yam Goong – Syrlig thainationalsoppa med räkor. Tabb gai tod – stekt kycklinglever serverad med nam prig nam pla = chilli skuren i fisksås. Yam Nua – Stekt skivad entrecote överöst med nam chim = chilli, vitlök, lime, fisksås.
Avslutningsvis i soffan med kaffe Na,s Creme Brulée, en på vanilj och en på ingefära –det finns ingen bättre!
Nedan bjuder vi på receptet på fiskpuddingen.
Gott nytt år alla!

Haa mog – thailändsk fiskpudding.
Puddingen blir bra mycket bättre på våra fiskar från nordiska kalla hav än på korallrevens varmvattenfiskar. Nästan all slags fisk kan användas men inte lax, den har så mycket egensmak. Gädda däremot utmärkt. Skulle nog kunna tro att det går med vilken vitfisk som helst, till och med Id. Torsk, sej eller uer använder vi till vardags.

500 g uer filé
3 dl kokokräm
3 msk röd curry pasta
4 ägg (två ägg räcker om man använder gädda)
1 msk socker
1 msk fisksås
fiskbuljong
2-3 limeblad
1 dl thaibasilikablad
3 fint strimlade chilli till garni


Så här gör Du:
Kör fisk i processor. Rör ut currypastan med lite av kokoskrämen och kör i fiskpurén lite i taget så det tjocknar. Rör i alla andra ingredienser och vänd sist ner äggen ett i sänder. Späd om det behövs med fiskbuljong. Smeten ska vara ganska så tjock.
Häll upp i smorda portionsformar och grädda i vattenbad i ugn 150 grader 35 minuter eller tills dess en sticka är torr efter att man stuckit i färsen. Dekorera med chilli och basilika