fredag 6 augusti 2010

Edsbacka krogs sista dessert - Bostadsrättsföreningen Solhjulets jubileumsbakelse

Fredrik Pettersson, tidigare kökschef på Edsbacka krog, som komponerat en hyllning till arkitekten Ernst Grönwall


Jag skulle naturligtvis inte skriva om företeelsen om jag inte själv varit involverad. Nu slumpar det sig dock inte bättre än att Christer Lingström samtidigt smygöppnar i Strängnäs (första dagen igår - fullknökat) och laddar för ett uppseendeväckande engagemang i centralaste Stockholm.

Då får jag lägligt från tryckeriet en liten exklusiv trycksak, producerad av bostadsrättsföreningen Solhjulet i Edsberg. När föreningen firade 50 förra året inledde de med att vinna Svenska Publishingpriset för en årsredovisning (min blygsamhet förbjuder mig att berätta vem som skrivit artikeln om föreningens arkitekt i den prisade skriften). Föreningen fortsatte med en middag på höstkanten där alla boende utspisades med grillspett på finaste entrecôte, potatissallad, grönsallad och en alldeles speciell dessert som jag i samarbete med Fredrik Pettersson på salig insomnade och tvåstjärniga Edsbacka krog komponerade - ja faktiskt efter den lilla uppsatsen om arkitekten i den vinnande årsredovisningen. Se där som allt hör ihop.

Arkitekten Ernst Grönwall är en doldis som människa, men också en av de mest tongivande från 50 talet och framåt vad gäller bostäder, ofta nämnd i miljonprojektsammanhang. Bostadsrättsföreningen Solhjulet tillhör hans tidigare verk efter att han "övat" sig på byggnader som blivit kända - funkishus på Askrikegatan, Artillerigatan och biografen Draken.Rött tegel, stora ytor, svarta tak - en Bavaroise Grönwall

"När jag skulle skapa den här desserten till bostadsrättsföreningen Solhjulets 50 årsdag hälsade jag på vid husen för att samla inspiration. Det var ett märkligt ljus om kvällen. Det tog jag fasta på", skriver Fredrik Pettersson i den nya skriften.

Bavaroisen har smak av de härligaste körsbär, lite citron, den finaste choklad och grädde som gelé och fotografierna i den lilla påkostade bavaroiseskriften har Tabberasets signatur.