måndag 2 april 2012

Äggmålning, loppis och korvsoppaMen, se helgen i sin helveteskyla och snöglopp blev ändå smått värmd av både soppa och gemenskap.

Så skapade vi en ny tradition på Hersby, Loppmarknad varje påskfirande. Men då säger Anders Boberg i styrelsen, tagen av entusiasmen och över att själv ställt upp ett bord med loppor, "Nej loppis ska vi ha ofta på Hersby".

Det blev väl lite si och så med publika tillströmningen, men vad gör det om tio år, Jag fick själv mer skit med mig hem än vad jag blev av med...känns det igen?

Martin Ström är en av våra yngre förmågor inom Hembygdsföreningen och med fokus inställt på ännu yngre förmågor. För andra året i rad arrangerade han en äggmålningstävling för barn. Ungarna satt mitt inne i 1800-talshusets sal och stillsamt kontemplerade över färg och utblåsta äggskal. Sedan prisutdelning med handritade diplom och priser från Handelsboden. Tack Martin!Det är självklart med soppa en vårvinterhelg. Lördagen en gulaschsoppa och söndagen en rotsakssoppa med korv i sträng vegetarisk buljong. "Sträng", undrar man då och jag menar så här att morot, palsternacka, gullök, vitlök purjolök och kålrot tryckkokades i tio minuter med lagerblad och vitpepparkorn. Sedan fick buljongen koka ned till knappas något alls och det var den strängt nerkokta vegetariska buljong som användes i soppan förstärkt med worcestershiresås, pojkesoja och svampsoja. Rotsakerna som var från gårdagens middag och kokta i större bitar skars nu ner till skedbehaglig storlek. Buljongen kokades upp, rotsaker och lök lades i och sist skurna wienerkorvsbitar. Serverades med cantonesisk het sukisås.