torsdag 17 januari 2008

Chiliheta räkor


"Taffel-Lisa" skriver idag om chili i "DN på stan". Jag har tyvärr inte hunnit läsa än, men jag vet att hon varit hygglig att länka hit.
Artikeln ska handla om den "chili som flytt" - alltså om den chili som inte går att få tag i längre.
Jag tänkte, att det är konsumenterna som får skylla sig själva. Talade med en ansvarig i en grönsaksdisk och han sa att han inte kunde köpa hem en massa olika slags chili som en service för några få, de var för dyra för att ligga och bli gamla.
Kanske vi som skriver om mat tilldagligdags och faktiskt utgör en slags maktfaktor i konsten att påverka folk vad de ska handla och äta, kanske det är vi som inte tillräckligt förfäktat varan ens så att vi kan försörja oss själva.
Nu är det inget problem för oss - vi är glada om det finns små ettriga thaichili i thaibutiken (Thaifong). Då köper vi så det räcker någon vecka - all annan chili känns lite ointressant, i alla fall just nu.
Thaichili är också en av ingredienserna i gårdagens "Kung pad bai ma'grod".
Skiva stora räkor i bitar,
Strimla "bai ma'grod" (limeblad) som "nålar"
Stek hackad thaichili och vitlök i lite olja och tillsätt räkorna. Häll på ostronsås och lite socker tillsammans med svamsoja (Healthy boy).
Servera med ris och stekt ägg. Gör en Prig nam pla: 10 chili tunt skivade, 1 dl fisksås, saften från en halv lime.
Den flödar av väldoft, köpte den till Rodjana för en snar vecka sedan. Tre gigantiska knoppar som slog ut igår, tunga, fuktiga, söta av väldoft.