fredag 9 januari 2009

Anka med äppelhoisinVi hade kvar av den underbara ankconfiten. två bröst och två lår (det är ju för katten en hel anka).
Så hade jag en liten skål av Anja - färskpotatisen jag tog upp till julbordet. Den var tvättad och klar och jag tunnskar den för att råsteka. Påminner mig att Dan Berntsson, landets potatisguru från Långås i Halland sa till mig när jag fick utsädet att det är en potatis särskild lämplig att råsteka.
Samtidigt tärnade jag två svenska äpplen (Aroma) i 5 mm tärniningar (utan skal) och mjukkokade i två msk hoisinsås och 2 msk vatten. När lösningen så gott som kokat in i äppelbitarna är det klart.
Ankbrösten och låren fick första fräsa i smör så att skinnsidan blev knaprig och vända fick de bli genomvarma i hett ankfett. Samtidigt lade jag i ett par krossade klyftor vitlök och några skurna stavar selleri. Sist stänkte jag lite halvtorr sherry över.
Det blev en riktigt god anrättning till fredagsbordet.
Nu ska jag plocka köttet från vingar och från skrov och gjuta mig en rilette med lite ankfett. En liten anksylta med andra ord.

Medelhavet i Stinsen


Lunchade idag med en sovande August. Dagis var stängt för planering så vi var på tu man hand hela dagen. Tänkte jag skulle runt och shoppa medan han sov och hamnade därför med vagnen på Stinsens köpcentrum i Sollentuna. Där, uppe på plan två utanför barnskoaffärens Vincent och bredvid en lekplats för barn har en turk öppnat servering i den gamla kaféön. Det är en utmärkt förvandling.
En tallrik kostar 79 kronor och du pekar och den trevliga personalen plockar. I pipelinen ligger också en GI-matsedel vilket torde locka både en och annan.
En hel del hel och halvfabrikat förvisso, men det är mellanöstriskt okey: falafel, dolmas, massor med olika sallader, kronärtskockshjärtan, såser och röror.

Bocuse d'Or en resa mellan 3630 och 18000 Air France och SAS

En norsk prima råvara från ett friskt hav, Pilgrimsmusslan som nu reser till Bocuse d'Or i slutet av januari. Bild: Tom Haga, EFF Norge

Det börjar närma sig, världsmästerskapen i Gastronomi. Jonas Lundgren som kom trea i Europauttagningen i Stavanger i somras och med både Danmark och Norge framför sig åker snart ner för förberedelser.
Jag reser den 26e tillsammans med norrmännen för att försöka se tävlingen ur deras perspektiv. För femte gången är det norska EFF som levererar fiskråvaran, torsk, råa räkor och pilgrimsmusslor. Jag har haft förmånen att resa till Norge vid många tillfällen och vara med vid både skreikampanjen (som för övrigt drar igång i Lofoten just i dagarna) och musselodlingarna utanför Bergen där pilgrimsmusslorna som "valpar" ligger på tefatsliknande plattformar i havet för att växa till sig innan de sänks ner på stora sandbottnar där de lever som "fria" musslor och sedan skördas för hand av dykare eller helt enkelt "dammsugs" upp.
Skulle det nu var så att Jonas lyckas bräda norske Geir Skeie så kan norrmännen, i vars läger jag alltså kommer att häcka under tävlingen, att vara tämmeligen nöjda i alla fall. Jonas är nämligen "halvnorsk" i deras ögon då han arbetar som kökschef på Bagatelle under Eyvind Hellstrøm. Jag själv har ju också det svensknorska dubbla inom mig vilket kanske framgått med all önskvärd tydlighet här på Tabberaset.

Jag ska åka från Arlanda den 26e och hem den 29e. Kollar snabbt på nätet efter SAS biljetter. Vill flyga alliance då jag är mån att få flygpoängen på mitt kort - det ger uppgraderingar på Thai och loungetillträde. Här och häpna, Den billigaste SAS biljetten tor till Lyon bellaröver 18000 spänn, Jesus!
Jag köpte raskt en kombibiljett över Amsterdam med KLM och vidare med Air France till Lyon, hemvägen över Paris - hela vägen hem med Air France. Pris? Under 4000 spänn.