fredag 9 januari 2009

Anka med äppelhoisin



Vi hade kvar av den underbara ankconfiten. två bröst och två lår (det är ju för katten en hel anka).
Så hade jag en liten skål av Anja - färskpotatisen jag tog upp till julbordet. Den var tvättad och klar och jag tunnskar den för att råsteka. Påminner mig att Dan Berntsson, landets potatisguru från Långås i Halland sa till mig när jag fick utsädet att det är en potatis särskild lämplig att råsteka.
Samtidigt tärnade jag två svenska äpplen (Aroma) i 5 mm tärniningar (utan skal) och mjukkokade i två msk hoisinsås och 2 msk vatten. När lösningen så gott som kokat in i äppelbitarna är det klart.
Ankbrösten och låren fick första fräsa i smör så att skinnsidan blev knaprig och vända fick de bli genomvarma i hett ankfett. Samtidigt lade jag i ett par krossade klyftor vitlök och några skurna stavar selleri. Sist stänkte jag lite halvtorr sherry över.
Det blev en riktigt god anrättning till fredagsbordet.
Nu ska jag plocka köttet från vingar och från skrov och gjuta mig en rilette med lite ankfett. En liten anksylta med andra ord.

Inga kommentarer: