måndag 5 mars 2012

Hallå!!! Det är smör i kärnan.Hembygdsföreningen lockar allt fler till eventen på Hersby Hembygdsgård. Senast igår var det smörkärning i det gamla 1700-talshuset och med Heine Henriksson vid kärnan.

-Det är tur att jag styrketränar tre dar i veckan för det här är ett tungt jobb. Å andra sidan berättade han också att han blev satt att kärna av moren sin hemma i Åsele på tiden det begav sig.

I Rotsundastugans kafé huserade Kerstin Johansson och har väl aldrig förr fått servera så mycket kaffe till så många besökare en vanlig smördag.

Exakt så ska det vara i hembygdsföreningen att människor med erfarenhet och kunskap visar vägen och bäst sätter sig att förmedla.

-Jag gjorde en gång misstaget att försöka salta smöret i samband med kärningen, det gjorde kärnmjölken fullkomligt odrickbar, berättar han.

Samtiigt under söndagen invigdes föreningens två nya smörkärnor, de gamla är i och för sig inte slutkörda bara att de tar tid att få helt täta om någonsin, gistna står de där och bara är vackra.

-Eller som hemma hos oss där uttjänta kärnan används som paraplyställ.

Smöret då?

Jo erfarenheten drogs att smöret går ihop bättre om det kärnas av rumsvarm mjölk. Att kärningen ska ta tid och att det inte får kärnas för snabbt och hårt så att luft kommer in. Grädden ska bilda små små smörkorn som sedan långsamt får växa i kärnen till klimpar och när sedan "vattnet går", det vill säga kärnmjölken separerar ut från smöret så börjar det plaska i kärnan. Då är det dags att ta upp smöret och "tvätta" ur det ytterligare på kärnmjölk samt att tillsätta salt.

-Förr sparade man skirad grädde i stora fat tills man hade tillräckligt många liter att hälla i kärnan. Då syrade grädden i rumstemperatur. Eftersom vi använder färsk grädde, men som svenskar av tradition är förtjusta i syrligt smör tillsätter jag lite yougurt redan från början.

Så strök jag redigt med smör på blodtunnbröd och kunde knappast sluta äta förrän smörbiten var slut, så fantastiskt gott vilket understryker det faktum att god konst tar tid!