onsdag 5 december 2007

Diplomfolket

Sötma, hav, syra.

En alldeles utmärkt kväll på Grappe i Låt Måltiden Blommas anda och med fyra välförtjänta diplomander.
Lutfisk på menyn som föregicks av svenska ettor, fläskigt, härligt friska ostron från västkusten som smakade ännu mer fantastiskt sött i kontrasten till granatäppekärnorna som de dryssats med. Jag hittade det där lilla extra på en av mina excursioner i nordanled, Vadsø, och nu serverades det här.
Och det var en fantastisk god lutfisk, med en riktig sås och alla tillbehör. Jag bereddes också tillfälle att prata om andra smakinriktningar i världen i ett litet tal till lutfisken och underströk det fantastiskt goda i att riva brunost (mesost) och ringla sirap över, sötman är mot lutfisken som granatäppelkärnorna mot ostronet fast lite tvärt om.
Min blygsamhet förbjuder mig att berätta vem som lagade desserten - Frantzén/Lindeberg är mig stort tack skyldig för att jag stökade ner deras provkök och snodde ett helt kilo utmärkt nyponpuré.
Svenska vinteräpplen sockerkokas /50/50/ sockerlag tills genomskinliga. Kavring rivs och rostas med socker, nyponpuré sötas med äppelsockerlag och syras med lite lime. Varvas med äpplena först, kavringrost som isolering, nyponpuré och toppas med grädde. Mer om efterrätten Här! och i veckans nummer av Året Runt!!!!.
Så, titta på bilderna:

Systrarna Carina och Ulrika Brydling - diplomander med herrar Ulf Kappen och Gunnar Göransson. Sven-Gunnar Svensson utanför bild och på ett annat kalas.

Christina Möller med Möllers torrsenap - svår att få tag i men utsökt till lutfisken. "Jag gör som min mamma och rör ut den med lite kokvatten från potatiskoket",berättade hon.

Utan denne man hade vi inte haft det enorma matintresse som lägrat sig över allt och alla. Ett PR geni som myntade begreppet "Svenska smaker" åkte till Bocuse d'Or och vann världen med svenska kockar och som en följd fick svenska råvaruproducenter att intressera sig för det som de sålde och svenskarna att intressera sig för det som de köpte. Han har fått alla slags utmärkelser och nu också LMB diplom.