lördag 26 juni 2021

Förmånen att bli nästan 70

 För så är det, fyller man 69 så är det en förmån faktiskt inte alla förunnat. Se på Mozart till exempel. Dick Harrysson gjorde ett utmärkt inlägg som svar på lyssnarfrågor här om sistens. Mozart blev bara hälften så gammal som jag själv men då var 35 dagens 69, i alla fall nästan.

Härlig frukostering på sängkanten

Så är det i alla fall att jag fyllde 69 den 20 dennes och blev furstligt uppvaktad med blomster och frukost på sängen. Paket fick jag i förskott och lyssna nu jävligt noga: En pullover av finaste garn ATT STICKA SJÄLV! Lysande, snart börjar jag. Följ med spänning h'är på bloggen hur pullovern kommer att växa fram.

Och det dukade bordet till middag...

Jag brukar säga att jag slutat fylla år, men då ljuger jag. Med så fina närmaste jag har så är det en ren glädje omhuldat av kärlek och värme, uppriktighet och uppskattning. Det är fint att fylla år och jag hoppas få förmånen att gå vidare genom åren.

...först med förrätt, västkustsallad med rostbröd...

...sedan gravad lax...

...med en alldeles utmärkt färskpotatis dressad med
hemlagad hovmästarsås

Tack mina älskade för all firning💟

Vegetariska vårrullar när det regnade i veckan

 August är fiffig när det kommer till mat, alltså med det menar jag snabb, noggrann, och idérik. Det där tråkjobbet med maten tycker han är det roligaste som finns, som att forma vårrullar till exempel. Han ställer hela arbetet i ett slags system där varje enskild del (varje vårrulle) står i det enskilda förhållandet till helheten. Och det blir så jäkla bra!

Fyllningen i veckan när det regnade blev helt vegetariskt med svamp (diskussionen går hög huruvida svamp är en vegetabilier eller något annat) gul lök, röd lök vit lök, strimlad färsk vitkål, glasnudlar, soja.

Alla ingredienser steks var för sig och blandas sedan i en skål med sojan (bara så det binder ihop). 

Vårt vårrullepapper var inte det bästa, legat i frysen under vintern här på landet och efter ett eller annat strömavbrott blivit frysskadat - men de räckte till all fyllning och därmed till middagen.

Augusts snabbrullade vårrullar

Det jag tyckte av inköp skulle räcka i oändlighet är slut - nu tar vi en vända till thaiafären i Ljusdal efter helgen och förser oss med det nödvändigaste - torkade thaichili, färsk thaichili, fisksås, pojkesoja, ostronsås, vårrullepapper etc. Så här brukar köplistan se ut när vi handlar på Thai Fong i Arlanda, men härn i Ljusdal är listan betydligt kortare. I listan finns ytterligare länkar till en hel del recept och upplagningar.

Oftast doppar man vårrullar i en ganska söt chilisås som smakar sisådär. Gjorde ett eget hopkok av pojkesoja, svampsoja, fisksås, honung och en halv msk nam prig na rog, värmde försiktigt och klar när honungen smält helt.

Här en länk till recept på en variant av mina vårrullar med kött och grönkål. 

Och Här en länk hur man bäst rullar dem.

En länk till som leder till allt jag skrivit om vårrullar. Längst upp till vänster i bloggen finns sedan en sökruta som ger oändliga möjligheter att söka rätt på det som kan attrahera. Sök på till exempel fisksås eller bästa sojan.

Oj, en så trevlig midsommaraftonVi var bara några stycken hemma hos min faster  Karin, som dukat upp klassiker på ett vackert midsommarbord. 

Där bland blommor och blader på sommarbordet togs fram den stora västerbottenosten med bröd, snapsar i portionsförpackningar, öl och smör.

Sedan ställdes ett stort fat med sill och ägg. Ett stort fat med jordgubbar från Ängelholm (tyvärr är inte Tallåsens hälsingegubbar mognade än) och så till kaffet en hjortrontarte signerad Eva-Britt. 

Så löpte sommarsamtalen som aldrig ville ta slut, skämt och allvar, lokala berättelser och ett och annat som hamnade i skvallertunnan - helt underbart. 

Tusen tack för en fantastiskt fin midsommarafton Karin Mehrens och våra vänner Yngve och Eva-Britt!

Tillsammans med K gick vi sedan en kort odlings och rosenvandring i en doftande, men smårengnig trädgård och så hem för en långfilm på TV "Fisherman Friends" som var rörande bra och något dråplig. Avslut med en varsin cigarett på verandan i den ljusa sommarnatten som nu verkar vika över från regn till sol. (OBS vi röker vanligtvis inte, men bara ibland och då under högtidliga former och gärna cigarr)