August är fiffig när det kommer till mat, alltså med det menar jag snabb, noggrann, och idérik. Det där tråkjobbet med maten tycker han är det roligaste som finns, som att forma vårrullar till exempel. Han ställer hela arbetet i ett slags system där varje enskild del (varje vårrulle) står i det enskilda förhållandet till helheten. Och det blir så jäkla bra!
Fyllningen i veckan när det regnade blev helt vegetariskt med svamp (diskussionen går hög huruvida svamp är en vegetabilier eller något annat) gul lök, röd lök vit lök, strimlad färsk vitkål, glasnudlar, soja.
Alla ingredienser steks var för sig och blandas sedan i en skål med sojan (bara så det binder ihop).
Vårt vårrullepapper var inte det bästa, legat i frysen under vintern här på landet och efter ett eller annat strömavbrott blivit frysskadat - men de räckte till all fyllning och därmed till middagen.
Augusts snabbrullade vårrullar |
Det jag tyckte av inköp skulle räcka i oändlighet är slut - nu tar vi en vända till thaiafären i Ljusdal efter helgen och förser oss med det nödvändigaste - torkade thaichili, färsk thaichili, fisksås, pojkesoja, ostronsås, vårrullepapper etc. Så här brukar köplistan se ut när vi handlar på Thai Fong i Arlanda, men härn i Ljusdal är listan betydligt kortare. I listan finns ytterligare länkar till en hel del recept och upplagningar.
Oftast doppar man vårrullar i en ganska söt chilisås som smakar sisådär. Gjorde ett eget hopkok av pojkesoja, svampsoja, fisksås, honung och en halv msk nam prig na rog, värmde försiktigt och klar när honungen smält helt.
Här en länk till recept på en variant av mina vårrullar med kött och grönkål.
Och Här en länk hur man bäst rullar dem.
En länk till som leder till allt jag skrivit om vårrullar. Längst upp till vänster i bloggen finns sedan en sökruta som ger oändliga möjligheter att söka rätt på det som kan attrahera. Sök på till exempel fisksås eller bästa sojan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar