tisdag 26 juni 2007

En korg för vänner


Vita pioner, härlig grön mynta, ett knippe gräslök, finaste spenaten och en stor bukett plocksallat - det första att ge bort från egna odlingen. En korg för Ubbe och Pisamai som vi hade kvällsfika med bakom malva i rosa och vitt
Malva i rosa

Potatis och Potatis


Det närmsta jag kan komma historisk potatis - helst skulle jag önskat densamma potatis som Linné skriver om att dalfolket satte i myrarna under 1730 talets barkbrödsår - men det är som han skulle sagt "tämmeligen omöjligt".
Istället har jag en engelsk allmogepotatis som påminner lite om mandel, men som är fastare och har en klar och ren potatissmak. Det är den som är borterst i det här lilla potatislandet. Den främre raden är satt exakt samtidigt, men är långsammare och det är vad potatisentusiasterna kallasr "Äkta" allmogepotatis. För övrigt Gustav V favoritpotatis. Den odlas i väldigt liten skala på Bjäre och det känns unikt att ha den i mitt lilla historiska köksland. Som potatis är det en läckerhet och det räcker med lite salt och smör för att äta. Till utsendet påminner den mer om en grankotte än om potatis.
Jag lovar Ni ska få vara med när jag tar upp den - då blir det "potatisfest i Kapernaum".