tisdag 1 mars 2016

Dundrar av smaker och umami denna thaisallad på sjöfrukter


Jodå, inget är nytt under solen och inte heller här på tabberaset.se, även om det ibland kan upplevas så.

Gjorde en "frysenrensning" för en tid sedan och längst in låg det frysta skalsdjursgrejs som inte var frostskadade utan alldeles utmärkta.
Ett par rullar glasnudlar, vem har inte det i skafferiet? och så de där vanliga kryddorna och såserna till.

Så här enkelt är det, en "jam wunzen taleh" (wunzen är glasnudlar och taleh är skaldjur eg. havet. I Thailand så säger jag något i stil med "pom pay wai nam titaleh")

Lägg glasnudlarna i kallt vatten några minuter. Koka under tiden upp vatten och vält i skaldjuren. Låt bara sjuda till och sila från, spara kokvattnet som får koka upp igen. Sila från nudlarna och släng ner i kokande skaldjursvattnet. Koka i tre minuter. Klipp med en sax några gånger i koket annars blir nudlarna helvetiska att äta. Så där ja, upp i durkslag.

Lägg lite grönsallad blandad med kinakål och fint skuren bladselleri i botten, vält upp de ljumma glasnudlarna och sedan skaldjuren. dekorera med späd bladselleri. Dunka på rejält med fisksås över anrättningen och rejält med krossad, torkad, rostad chili för hettan.

Varsågoda!