fredag 11 mars 2011

Hörde ni Meny i torsdags - semmelaction på Tensta Konsthall och om stjärnor i Guide Michelin

Richard Hallén, här vid utnämnandet av Christian Sjödin som Wedholmsstipendiat

Det finns en chans till att lyssna live på radion och det är på lördag eftermiddag, annars går Menys senaste program att ladda ner här

I veckans program träffar jag Michelinguidens svenska rådgivare Richard Hallén, berättar guidens historia och försöker dra fram en liten hint om hur stjärnorna ska fördelas detta år i Sverige och Skandinavien - det går naturligtvis inte, denne gentlemans läppar äro förseglade och han är ständigt beredd på att bli lurad för ett avslöjande, så som han själv säger i inslaget när jag försöker: "Den gubben gick inte!".

Ytterligare ett inslag som jag signerat är en semmelaction på Tensta konsthall - för normallyssnaren med en hög abstraktionsnivå.Det är konstnären Mako Ishizuka som arrangerade en artaction i samband med öppnandet av utställningen "Gifts of Intimacy" och som gick ut på att var och en som besökte utställningen tog med sig en egen semla, köpt eller hembakad. Dessa semlor noterades och numrerades. Därefter vidtog en utlottning så att man fick en annans semla tillbaka.

Mako och Rodjana vid rubricerade semmelaction på Tensta Konsthall

DÄR uppstod ett möte mellan människor och samtal började, kommunikation, rörelse, styrt av själva aktionen att ge för att få ta emot, exakt så som curatorn William Easton skriver i sin sammanfattande och smått lysande lilla bok som vidhäftar utställningen att intimitet är inget som man får gratis, intimitet kräver växelkraft. För att få behålla eller över huvud få intimitet måste man ge av sig själv och efter denna process är man en helt annan människa än före. Låter det komplext? Knappast - det kan inte åskådliggöras bättre än genom Makos lilla eminenta och leende semmelklubb - lyssna på hennes egna funderingar om det här med semlor i Meny Sveriges Radio P1.