onsdag 15 januari 2014

Kålsoppans lov - vad annars i en statarlänga för lunchTvå ungar hemma, dubbelvabb med andra ord - dock ej med dubbel ersättning. Min egen lunch som inte längre finns i ordets egentliga betydelse inskränker sig oftast till en koppa kaffe och en enkel omelett - ungar tarvar mer.

Tänkte att en gång i tiden bodde här i huset sex familjer på den yta vi moderna anser vara ganska så compact living. Vi hänger mest i köket, ska erkännas och vid kakelugnen som ger en härlig strålvärme.

Alltså ett gyllene ögonblick att förära småbarnen kunskaper i kålgårdar och gammalt statarliv...."och bara den som hade råd kunde unna sig fläskfrikadeller i soppan".Gör så är:
Ett kålhuvud går åt i ett nafs och skärs ner till en och en halv centimeters bitar i fyrkant. Smör i stekgryta med lite olja och så får den fräsa, bryna och bli alldeles blank. Tre gula lökar i tunna båtar, rör ner bland kålbitarna. (Jag hade lite fläskflott över som också fick gå med).Under tiden det hela bryns (med omröring var annan minut) så ska minst en liter stark kalvbuljong hettas upp. 800 gram fet fläskfärs rätt av, inget trams. När buljongen kokar pytsas de ner ganska oregelbundna till formen som små paltar (betyder litet tycke på fornnordiska) som frikadeller. Koka till 72°C innertemp, då har de stillat sig och blodar inte. Skumma buljongen under tiden. Rör i kålgrytan för sjutton. Håva upp med hålslev till tallrik och att serveras för sig.
Häll nu över buljongen över kålen, salta efter avsmakning, lite soja kanske för att balansera. Tryffelolja för den som vill. Låt koka tills kålen är mjuk, men ändå känns när man tuggar den. Skär rikligt med persilja och strö över soppan före servering. Bottna med frikadeller i var tallrik och ös den heta soppan över.

Variant på kålsoppa och lite om sex här!

I valet och kvalet mellan plättar och fläsk

Fläsk med gräddstuvad brockoli, ett alternativ en annan dag.
Ja, men "asså". Ska man leverera GI när man har barn - det är ju bra mat om än inte "allsidig" ur gammeldags dietetikperspektiv. Det fick bli stekt fläsk och ägg stekta i saltigt stekflott, gröna ärter till som vänds med lite halvbrynt smör.

Plättar så som jag brukar steka dem till barnen när vi har lust.
Ska lära mig göra acceptabla plättar utan mjöl. Förmodar att det kan gå med lite vispad äggvita som bindemedel och så har vi kvar väldigt mycket kokosriv sedan vi gjorde kokosmjölk och frös in. Ett kul projekt ska det bli som redovisas här.