söndag 4 juli 2021

August på kohornskurs


Igår startade Delsbostämman och vi var på plats. Lördagen är kursdag, Augusts andra lektion för Riksspelmannen på kohorn Bengt Jonsson från Bollnäs.

Fantastiskt väder och fantastisk kohornslåt. August har ju tränat en del under vinter och vår och flyttades genast upp en klass efter att Bengt lyssnat till honom. Tråkigt nog fick August en av sina näsblodsattacker precis innan den andra kursen skulle börja. Inte värre dock än att han kunde vara med utan att blåsa. Nu har han en vallåt på sin repertoir, tidigare har det bara varit långa vackra toner och skalövningar.

August och Bengt från ett tidigare tillfälle

Igår var också tre veckor i Hälsingland till ända (usch så fort det går) så nu har han äskat paus i spelandet de veckor han ska vara hos mamma i stan. Sen blir det vallåtar från täppan och ut över de blånande bergen härifrån, inte första gången kohornslåtar spelades i nejden för det ligger en hel del Fäbodar runt ikring,
Försöker själv blåsa kohorn men en klarinettambis är inte som en trumpetarmun.

Nedan ett kohorn jag fick för säkert över 30 år sedan av Inger och Ingvar Oljelund. Jag trodde det var helt ospelbart ända tills August började blåsa i det och Bengt Jonsson gav det sin välsignelse.