fredag 9 september 2022

Bacon och egg, en och en halv meter från Björks i Färila

 


Det är en ynnest att bo så nära ett släktdrivet charkuteri med så överväldigande råvaror. Deras bacon struntar jag i att steka, i alla fall de första dagarna efter inköpt. Världens bästa kallpålägg och stekta är de lagom salta, lagom rökta och lagom feta. Idag blev det några skivor stående och direkt från paketet tillsammans med Ks perfekt kokta ägg av utegångshöns.


Morgonens magöppning stimulerades av ett nyplockat äpple, det enda vi fick från träden vi satte i våras. Det här av sorten "Rödluvan" och jäklaranåda vilket gott äpple, två efter barndomens "Maglemer" som min morfar trädgårdsmästaren planterade på tomten i Sollentuna 1962 (ibland brukar jag gå förbi vårt gamla barndomshem och trädet är nu gammalt, knotigt och rikt givande)

Matlagningsdag igår


Ibland blir det så. Att jag står där med en massa råvaror som måste tas om hand, typ två kilo nymalen köttfärs, fyra kilo squash, en hel kasse med ospritade ärtor., en klump högrev och egenodlad lök.

Vad blev då av allt detta?

Jo, squashan rimmade jag och grillade sidan hårt för att sedan lösfrysa och ta fram som smakliga tillbehör vid behov i vinter. Av högrevsklumpen lagade jag en kalops. Lökarna hackade jag och stekte i smör, mycket smör och mycket brynt med lite salt att ha i ständig beredskap i kylen, så gott. Av köttfärsen blev det 15 hundragrammare som förstektes och sedan lösfrystes. Köttfärsöverblivor blev till Assar som glufsade i sig girigt. Ärtorna, Capucinerärtor Visingsö, en kultursort som är helt underbar, lade jag i en luftig fryspåse och lösfryste.


Javisst ja, hade ett kilo färskt sidfläsk också som tärnades och fick koka i tryckkokaren en timme med kanelstänger och stjärnanis samt chili i en hemgjord fläskbuljong från frysen för att ha till nudlar så småningom.